Helyi közélet

2010.08.12. 18:54

Egymilliárd fölött a kórház lejárt tartozása

<p>Miskolc - A felszámolási kérelmet az SZMSZ-es szerződés árának kamatai meg nem fizetése miatt nyújtotta be az X Centrum.</p>

Összesítve 37 milliárd forint a lejárt követelések összege a kórházak felé, mondta lapunknak Szócska Miklós államtitkár annak kapcsán, hogy beérkeztek hozzájuk az ország 173 kórházából 171 pénzügyi adatai. Kérdeztük a miskolci kórházakat működtető Misek Kft.-ről, de konkrét adatokat csak a jövő hétre ígért. Akkor tervezik, hogy egyeztetnek a konszolidáció feltételrendszeréről is, mondta.

Dr. Koleszár Lajos, a Misek Kft. orvos-igazgatója elmondta, 1 milliárd 152 millió forint lejárt adósságuk van. Felszámolási eljárást a – napokban sokat emlegetett X Centrum Kft.-s kérelmen kívül – nem kezdeményeztek ellenük. Hozzáfűzte, ez nem olyan sok, az OEP-től két hónap alatt kapnak a működésre ennyit. Vagyis a kórház működőképes.

– A felügyelő bizottság a kórház négyszáz szerződését vizsgálta át Tasnádi Zoltán előző ügyvezető igazgató távozása után, közülük több még mindig vizsgálat alatt áll – mondta. Az X Centrummal is ő kötötte, utódja, Kovács Zoltán feltűnő értékaránytalanság miatt támadta meg a bíróságon, ennek ellenére a kórház kifizette az általuk benyújtott számlát. Jelenleg nincs a kft.-nek szerződése a kórházzal.

SZMSZ-szabályzat

Megtudhattuk, az a szerződés, aminek késedelmi kamatai miatt most benyújtotta az X Centrum Kft. a felszámolási kérelmet, nem más, mint az, ami áprilisban nagy vihart kavart, és amiről többször írt lapunk: 17 millióért készíttette el a kórház többek között a cég szervezeti és működési szabályzatát az X Centrum Kft.-vel.

Mokrai Mihályt, az egészségügyért felelős alpolgármestert kérdeztük a Fidesz által mondottakról, miszerint Bernáth Attila közgyűlési határozat nélkül jutott az X Centrum kft.-hez. Azt válaszolta, a kérdéssel a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatóját keressük meg. Kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy az MSZP miskolci választmányának elnöke indított felszámolást a város kórháza ellen. Ezt nem kívánja kommentálni, válaszolta.

Kifejtette, két éve dolgozik azon, hogy a kórház szerződéseit átvizsgálja, rendbe tegye. Segítségként az intézmény felügyelő bizottságát és az új ügyvezetőt kérte fel, azóta több szerződést fel is bontottak.

Indokoltnak tartaná?

– Sikerült elérnem, hogy bárki, bármilyen gazdasági tevékenységet akar végezni a kórházban, azt csak gazdasági alapon tegye úgy, hogy az az intézménynek is megérje. Leválasztottam minden más ezzel ellentétes érdeket – fogalmaz.

Van olyan cég is, mondta, amelynek nyolc szerződését vizsgálta át, és ha az  egy  következőt is megkötné a kórház az önkormányzattal – azzal 54 millió forint hátrány érné az intézményt – , akkor lemondana alpolgármesteri posztjáról.

 Elmondása szerint a két év munkájának eredménye, hogy elindult a javulás a kórházban.

Gúr Nándort, az MSZP megyei elnökét kérdeztük, indokoltnak tartaná-e, hogy etikai vizsgálatot kezdeményezzenek Bernáth Attila miskolci választmányi elnök ellen.

– Ez Káli Sándor városi elnök feladata, őt kérdezzék – válaszolta. Jeleztük, egyrészt külföldön tartózkodik, másrészt őt is támadja a Fidesz az ügyben. Gúr Nándor újra megismételte előző válaszát.

 - ÉM-HM -

Az ügy előzménye

Hétfőn sajtótájékoztató keretében adták hírül a miskolci ellenzéki Fidesz és KDNP frakciók, hogy a Misek Kft. ellen felszámolási eljárási kérelmet nyújtott be az X Centrum Kft.: 782 420 forint késedelmi kamat meg nem fizetése miatt, és ezzel akár el is lehetetlenítheti a miskolci kórházak működését. Mindezt dokumentummal, a felszámolási kérelem másolatával is bizonyitották. (A cég vezetője  Bernáth Attila, aki az MSZP miskolci választmányának elnöke is). A Fidesz szerint Bernáth Attila az X -Centrum Kft.-t több áttételen át a közgyűlés tudta nélkül vásárolta meg, a döntést Káli Sándor polgármester (az MSZP városi elnöke) hozta meg és hitelesítette. Ezért – hangoztatták a hétfői sajtótájékoztatón –, követelik, hogy a polgármester a közvélemény előtt tisztázza az ügy részleteit.

 

 

 

 

 

 

A holding válasza

Dr. Halmai Gyula részletesen leírta válaszában, hogyan alapította 2007-ben a Miskolc Holding Zrt. és az egyetemhez kötődő Pro Marketing Miskolc Nonprofit kht. a három milliós kft.-t. Az eredeti tervek nem valósultak meg, az egyetem nem lépett be a társaságba. Bernáth Attila a holding korábbi stratégiai igazgatója ezután  több lépésben, cégével megvásárolta a tőkerészeket –a holding ki is lépett ezzel a társaságból. Dr. Halmai Gyula elmondta:az ügylet természetesen nem titokban történt, azonban összegszerűségére (1,2 millió forint) és jelentőségére tekintettel szabályaink szerint nem igényelte a közgyűlés jóváhagyását.

X-CENTRUM Innovációmarketing Kutató és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

A Miskolc Holding Zrt. és a Pro Marketing Miskolc Közhasznú Egyesület 2007. július 9-én hozta létre az X-CENTRUM Innovációmarketing Kutató és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-t, azzal a céllal, hogy a város és az egyetem közreműködésével regionális kompetencia-hálózatot hozzon létre, a Marketing Intézethez kötődően kialakult szakmai együttműködési rendszerre alapozva.

A vállalkozás 3 millió forint alaptőkével került megalapításra, amelyben a Miskolc Holding Zrt. kezdetben 80% tulajdonrésszel vett részt, a fennmaradó 20%-os tulajdonrésszel pedig a Pro Marketing Miskolc Közhasznú Nonprofit Kft. rendelkezett.

A tervek szerint a Miskolci Egyetem is csatlakozott volna a kezdeményezéshez, azzal a kikötéssel, hogy a Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő részesedés 50%-át kivásárolja, amint azt a jogszabályi keretek lehetővé teszik. A Miskolci Egyetem a későbbiekben elállt ezen csatlakozási szándékától, így az alapítás eredeti célja meghiúsult.

Időközben a társaság ügyvezetője jelezte szándékát a cégvezetés átadására, amelyet a Holding korábbi stratégiai igazgatója Dr. Bernáth Attila vett át. Egyidejűleg a korábban Miskolci Egyetemnek szánt 40%-os tulajdonrészt 30-10%-os arányban 2008. július 24-én az új ügyvezető érdekeltségében álló MARK-STRAT Tanácsadó és Szolgáltató Kft., illetve a másik tulajdonostárs a Pro Marketing Miskolc Közhasznú Egyesület névértéken megvásárolta.

Az X-CENTRUM Innovációmarketing Kutató és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonosi szerkezete 2009. februárig az alábbi volt:

Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. (40%)

MARK-STRAT Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (30%)

Pro Marketing Miskolc Közhasznú Egyesület (30%)

2009 elején a MARK-STRAT Kft. kezdeményezte a Pro Marketing Miskolc Közhasznú Egyesület üzletrészének megvásárlását, amely kezdeményezésre a Miskolc Holding Zrt. jelezte, hogy a MARK-STRAT Kft. mellett kisebbségi tulajdonrészt nem kíván fenntartani a társaságban. Mindezek alapján 2009. február 23-án a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. fennmaradó 40%-os üzletrésze is értékesítésre került - névértéken - a MARK-STRAT Tanácsadó és Szolgáltató Kft. részére.

Az ügylet természetesen nem titokban történt, azonban összegszerűségére (1,2 millió forint) és jelentőségére tekintettel szabályaink szerint nem igényelte a Közgyűlés jóváhagyását.

Miskolc Holding Zrt.

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában