Helyi közélet

2010.07.15. 10:28

Sajóbábony: Kilencen még mindig előzetesben

<p>Miskolc, Sajóbábony - A csoportos összecsapások vizsgálata aprólékos munka, mindig lassan halad.</p>

Szakértők bevonásával folyik a vizsgálat a tavaly november közepén Sajóbábonyban történt események tisztázása ügyében, amikor a helyi romák megvertek egy önkormányzati képviselőt, valamint rátámadtak és megrongáltak egy autót, amiben – szerintük – a feloszlatott Magyar Gárda tagjai ültek. A megyei rendőr-főkapitányság felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak ügyében folytatja a vizsgálatot – tudtuk meg dr. Gaskó Bertalantól, a megye rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetőjétől.

Mint korábban megírtuk, tavaly november 15-én a Jobbik lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban, de a helyi romák nem nézték jó szemmel, hogy a rendezvényen gárdisták is megjelentek. Több tucatnyian – egyesek szerint száznál is többen – összegyűltek a fórumnak otthont adó iskola körül, hogy tiltakozzanak a rendezvény ellen. A kiérkező rendőrök hazaküldték őket, azonban másnap néhányan „felelősségre vonták” és életveszélyesen megfenyegették a városban boltosként dolgozó egyik önkormányzati képviselőnőt. A fenyegetésekből jutott Bencs Gábornak, a Jobbik helyi szervezete vezetőjének is, aki a rendőrségtől kért személyi védelmet, de nem kapott, ehelyett a rendőrség fokozott jelenlétet ígért, ami nem nyugtatta meg a jobbikos politikust, aki – féltve saját és családtagjai testi épségét – a párt megyei elnökétől kért segítséget. Délutánra meg is érkeztek a gárdisták és a szimpatizánsok, ám a városba már nem tudtak bemenni, mert egy – szemtanúk szerint – 30-40 fős, kapákkal, baltákkal, kaszákkal felfegyverzett, romákból álló társaság támadt az egyik autóra, amit gyakorlatilag ripityára zúzták.

A rendőrség az eset után lezárta a városba vezető utat, és ezután is csak az ott lakókat engedték be a településre. A cigányok több csoportja gumiabroncsokból rakott tábortűz mellett virrasztott, a rendőrök pedig igyekeztek távol tartani egymástól a gárda-szimpatizánsokat és a romákat, így a gárdisták közül több tucatnyian a 26-os főúton, a sajóbábonyi leágazás környékén virrasztották végig az éjszakát. Az eset után jó darab időnek kellett eltelnie, hogy a helyzet normalizálódjon, az események hatására pedig saját rendőrőrsöt kapott Sajóbábony. Az összetűzések után összesen kilenc személy került előzetes letartóztatásba, akik őrizetét a bíróság jelenleg is fenntartja.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában