Helyi közélet

2010.06.01. 12:37

Többséget szeretnének a miskolci piacban

<p>Miskolc - Közleményben cáfolta a miskolci polgármester, hogy bezárás fenyegeti a megyeszékhelyen a piacot.</p>

Úgy tudjuk, az elmúlt napok híreszteléseit a Miskolci Piac Zrt. többségi tulajdonosa, az Ikeron Zrt. és a kisebbségi tulajdonos, az önkormányzat közötti, a tulajdonrész mértékével kapcsolatos egyezkedések táplálták. Az önkormányzat a kereskedők védelmére hivatkozva tartja tulajdonosi pozícióit. Káli Sándor hétfői közleménye emlékeztet rá: a város jövőbeni tervei között a többségi tulajdon megszerzése is szerepel, és a Miskolc Holding „bekapcsolása”. Ez az ügy téma volt a miskolci közgyűlés napokban tartott ülésén is.

Káli Sándor mostani közleményében az áll: az önkormányzat a kereskedők védelme érdekében felajánlott egy felügyelőbizottsági helyet a piacosoknak – úgy tudjuk: ezt a posztot olyan képviselőjük töltheti be, akinek érvényes bérleti szerződése van a piacon. Káli Sándor polgármester a kereskedőkkel találkozva cáfolta azt a híresztelést is, hogy a piac melletti parkoló helyére egy hipermarketet építene a város.

Nem először röppen fel a hír

A piac esetleges csődje nem új keletű találgatás. Az Észak-Magyarország tavaly nyáron is írt már erről, amikor a miskolci önkormányzat 85 millió forint tagi kölcsönnel sietett az anyagi gondokkal küzdő Miskolci Piac Zrt. segítségére. Káli Sándor akkori közleményében azt adta hírül: a piacot üzemeltető Miskolci Piac Zrt. anyagi gondokkal küzd, és 2009-ben nem tud eleget tenni sem a banki, sem a szolgáltatói kötelezettségeinek, vagyis működőképessége veszélybe került...” A többségi tulajdonos Ikeron Zrt. elnökvezérigazgatója, Wiandt Henrik András akkor azzal magyarázta a nehézségeiket, hogy már a tervezés és a beruházás idején megnőttek a költségeik. A hiány részbeni pótlására az Ikeron 250 millió forint tagi hitelt nyújtott a Miskolci Piac Zrt.-nek. Lapunk ugyancsak tavaly nyáron arról írt: az Ikeron 100 millió forinttal tartozik az alvállalkozóknak (a piaci beruházás kapcsán). Azt is állította Wiandt Henrik András, hogy a piac működtetése a kezdetektől rentábilis.

A miskolci önkormányzat egyébként 2006-ban döntött arról, hogy külső tőke bevonásával, az Ikeronnal együttműködve fejleszti a Búza téri piacot. A döntést másfél éves pályáztatási és tárgyalási folyamat előzte meg. Az önkormányzat és a befektető a megújuló piac üzemeltetésére 20 évre hozott létre közös fejlesztési társaságot.

ÉM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában