Helyi közélet

2010.06.24. 18:06

Ülésezik a miskolci közgyűlés

<p>Miskolc - A nyári szünet előtti utolsó miskolci közgyűlési ülést tartják csütörtökön. Munkatársunk helyszíni tudósítása!</p>


15.32: Újabb kedvezményt kaphatnak a főutcai kereskedők, amennyiben a testület elfogadja azt a sürgősségi indítványt, amely módosítja a Főutcai Pláza Projekt (FPP) helyiségbérleti szerződéseit. Az ellenzék szerint ez a kedvezmény kevés, a városvezetés szerint, nem adhatnak többet.

Mint ismert a Zöld Nyíl villamosprojekt építése miatt több főutcai kereskedő is panaszkodott, hogy csökkent a forgalmuk, nem tudják kigazdálkodni a korábban megállapított bérleti díjat. Ezért kérték az önkormányzat segítségét. A testület tavaly szeptemberben már elfogadott egy rendeletet, mely szerint a villamos projekt kivitelezési munkálatai által okozott esetleges hátrányok kompenzálására, a pénzügyi válság hatásainak csökkentése érdekében a bérleti díjból 20 százalék kedvezményt biztosít a bérlőknek. Ez a javaslat által úgy módosulna, hogy a negyedik negyedév kedvezményét előrehoznák a harmadik negyedévre, addig míg újra nem indul a villamosforgalom a sétálóutcában. A villamos újraindulásakor azonban visszaáll az eredeti bérleti díj - tartalmazza az indítvány. Amely arról is rendelkezik, hogy ezt a kedvezményt csak azok vehetik igénybe, akik hátralékkal nem rendelkeznek.

A Fidesz szerint már az FPP kezdetétől fennáll a bérleti díjakkal kapcsolatos probléma. Lenártek András ellenzéki képviselő szerint a mostani indítvány látszólag segít ugyan a bérlőknek, de a gyakorlatban nem. Az biztos - mondta - még mindig nagy a különbség aközött, amit a bérlők szeretnének, és amit a város a javaslatban kínál számukra. Ebben ugyanis arról van szó - fogalmazott -, azt a 20 százalék kedvezményt, amelyet a harmadik negyedévben pluszban adunk, azt a negyedik negydévben visszavesszük. Csupán előrehoztuk, a számukra egyébként is biztosított kedvezményt - tette hozzá.

Dr. Simon Gábor (MSZP) önkormányzati képviselő szerint a tavaly szeptemberben megszavazott kedvezmény is 180 millió forint kiesést jelent a városnak. Hangsúlyozta: olyan bérleti díjat, amit a kereskedők szeretnének, nem tudnak biztosítani, azaz, hogy nulla forintot fizessenek. Azzal, hogy előrehozzák a kedvezményt, és így 40 százalékkal kevesebbet kell fizetni az üzletekért, nagy segítség, hiszen a nyár, a villamosprojekt nélkül is nehéz időszak a kereskedők számára - magyarázta. Hangsúlyozta: a MIK Zrt. gazdálkodása sem véges, további kedvezményeket lehet javasolni, de ennek nincs meg a gazdasági alapja.


15.03: A Miskolci Városi Lakossági kártya kedvezményrendszeréről tartott beszámolót Szívós Judit, az X-Centrum kutatási és kommunikációs vezetője. Ezen napirend kapcsán kért szót Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő, aki elmondta, örülnek a kártya sikerének, de szomorúnak tartja, hogy - két bizottság szerint is - nem tisztázott a cég gazdasági háttere.

Az aggályairól is beszélt: mikor elfogadták, hogy az X-Centrum legyen a kártya kezelője, akkor a cégben az önkormányzat is tulajdonos volt, ezért is maradt el a közbeszerzési eljárás. De az önkormányzat eladta az üzletrészét, így a nonprofit szervezet magánkézbe került. Jó döntés volt ez a holding részéről, hiszen a korábbi döntés jogalapját húzták ki ezáltal - tette fel a kérdést a képviselő.

Dr. Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő reagált erre, aki elmondta abban nincs vita ellenzék és a szocialisták között, hogy jó döntés volt-e a kártya bevezetése. Hozzátette: hiszen ma már nem csak az önkormányzati cégek, de magán vállalkozások is csatlakoztak a rendszerhez.

Arról is szólt, hogy van más szolgáltató is, amely közérdeket szolgál, de magántulajdonban van. Példaként említette az üdülési csekket, amely egy kiváló lehetőség, hogy a válság idején a hazai szállodák átvészeljék a nehéz időszakot. Hangsúlyozta: éppen ezért a cég szervezeti kérdése másodlagos.

Bernáth Attila, az X-Centrum vezetője így reagált: szeretné, ha a politikai csatározásokból kimaradna a kártyarendszer. Juga György felvetését, miszerint nem tiszta a cég gazdasági háttere, visszautasította.
 A Búza téri piac egy részének eladásáról szóló előterjesztést a közgyűlés levette napirendről. Mint arról korábban beszámoltunk a mostani virágpiacot, illetve a parkoló egy részét értékesítette volna az önkormányzat. Legalábbis erről szólt az egyik előterjesztés. De ezt sem a szocialisták, sem az ellenzék nem támogatta. Több kifogásuk is volt, többek között az, hogy a javaslat nem rendelkezett arról, milyen tevékenységet folytathat a területet megvásároló beruházó. Így félő volt, hogy a piacnak konkurenciát jelentő tevékenység települ oda - kifogásolták többen.


13.29: Végül a javaslatot további kidolgozásra a polgármester visszaküldte.

Arról is beszámoltunk, hogy a Búza téri kereskedők sem fogadták örömmel az eladás hírét, attól tartva, hogy bevásárlóközpont épül a közelükbe, ami lenyomja majd az árakat.


12.20: A Búza téri piacot érintő egyik napirendet már tárgyalta a testület. Egészen pontosan azt, amely a felügyelőbizottsági tagságról, illetve a vezérigazgató személyének kijelöléséről szól. Mint ismert, az önkormányzat, a két felügyelőbizottsági tagságból, egyet felajánlott a kereskedőknek. Ők Nagyné Latsze Ágnest javasolták erre a posztra. Vezérigazgatónak pedig Ivády Gábort, a jelenlegi vezérigazgatót javasolta az önkormányzat.

Ennek a napirendnek a kapcsán tette fel kérdését Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő: mi a helyzet a piaccal. Hozzátette: a többségi tulajdonú Ikeron Zrt. tulajdonosának leveléből derült ki, hogy a társaság vagyoni helyzete megroppant. Az ellenzéki képviselő ezért azt kérdezte, mi a város terve, elképzelése, hogy konszolidálja a piac gazdasági helyzetét.

Káli Sándor polgármester először dr. Halmai Gyulát, a Miskolc Holding elnök-igazgatóját kérte fel válaszadásra. Majd úgy döntött a testület, a piac ügyét zárt ülésen tárgyalják. Ennek oka - tudtuk meg dr. Halmai Gyulától -, hogy az önkormányzat alkupozicíóba került, mivel a többségi tulajdonos Ikeron Zrt. felajánlotta tulajdonrészét megvételre a városnak. Mint ismert, korábban a cég akarta megvásárolni az önkormányzati részt, de erre az volt Káli Sándor válasza, hogy nem adják el, a város nem hagyja magára a kereskedőket.


11.41: Dr. Szinay Attilát, a Fidesz frakcióvezetőjét arról kérdeztük, valóban Kriza Ákos lesz-e a párt miskolci polgármester-jelöltje. Válaszában csak annyit mondott: valóban van ilyen elképzelés.


10.52: Információnk szerint Kriza Ákos lesz a Fidesz miskolci polgármester-jelöltje. Az elmúlt hetekben több lehetséges név is felmerült, de végül - úgy tűnik - négy évvel ezelőtti jelöltjét indítja a párt Káli Sándorral szemben.


10.43: Az árvíz kapcsán Miskolcnak 1,2 milliárd forintos kára keletkezett, hiszen intézmények, hidak, támfalak, vízilétesítmények sérültek meg - kezdte napirend előtti felszólalását Bartha György (MSZP) önkormányzati képviselő. A város védekezési költsége, a kitelepítettek ellátásával együtt 400 millió forint - tette hozzá. Adatokat is mondott: 5500 rendőrt szállásolták el Miskolcon, valamint 1400 kitelepítettet. A város több települést is, például Sajóecseget, Felsőzsolcát is segítette zsákkal, homokkal - tudtuk meg. Valamint - folytatta - megyénkben több száz miskolci önkéntes dolgozott. Beszélt arról is, hogy felelőtlen magatartás is jellemezte az árvízi katasztrófát, például gátátvágások Felső-Majláthon és a Csorba tó melletti Sajógátnál.

Bartha György elmondta: a kormányhoz benyújtott vismaior pályázatok még folyamatban vannak, jó lenne, ha közel a teljes összeget megkapná a vbáros. Majd köszönetet mondott Leskó György nyugállományú alezredesnek az árvízi védekezési munkájáért.


10.30: Az árvíz, annak okai újra téma volt a közgyűlésen.

Lenártek András (Fidesz) önkormányzati képviselő azzal kezdte, hogy a Sajó, 3 héttel ezelőtti vízszintje rekordot döntögetett. Ennek ellenére - folytatta - az önkormányzatnak van mit végigondolnia az árvíz kapcsán. Firtatta a Felsőzsolca közelében lévő bevásárlóközpontok megépülésének szerepét az árvízben. Elmondta, mikor tegnap a felszólalására készült, azt a kérdést szerette volna feltenni: minden rendben volt-e ezek engedélyeztetése körül. De szerdán kapott egy levelet, Milánkovics Ernő felsőzsolcai önkormányzati képviselőtől. Ebben egy, a szóban forgó árvízi területre, a miskolci önkormányzat által kiadott építési engedély volt, amelyet 2010. június 9-én adtak ki. Tudjuk, a nagy árvíz időpontja június 4-5-re esett, így az engedély kiadásának pillanatában is érzékelhető volt a katasztrófa az említett területen - fogalmazott. Kérte az ügy azonnali és gyors kivizsgálását, és az építési engedély felülvizsgálatát.

Káli Sándor polgármester erre így reagált: a képviselő folytathatta volna a gondolatmenetet, egészen pontosan az engedélyeztetési eljárás rendjéről. Hozzátette: építési engedélyt, a szakhatóságok engedélye nélkül nem lehet kiadni, de ha ezek megvannak, akkor az önkormányzat nem tagadhatja meg az engedélyt. Az Auchannal kapcsolatban kiemelte: az áruház a fővárosi szakhatóságtól kapott engedélyt, Miskolc ezekután nem tehetett mást, meg kellett adnia az építési engedélyt.

Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő is reagált ebben az ügyben: tisztában vannak az ejárás rendjével, de a Lenártek András által említett kérelem 2010 április 10-én érkezett, és az ügyintézés lejárta 2010. szeptember. Tehát - folytatta - lett volna ideje mérlegelésre az önkormányzatnak. Lehet, hogy az eljárás jogszerű volt, de az árvíz után kiadni oda engedélyt, nem ízléses - fogalmazott.


9.46: Nem lesz Miskolcon augusztus 20-i tűzijáték - így döntött Káli Sándor polgármester.

Mint ismert a napokban elindult egy civil kezdeményezés, miszerint nincs szükség az országos tűzijátékra, azt a pénzt a kormány fordítsa az árvízkárosultak megsegítésére.
Az árvízi védekezés Miskolc önkormányzatának költségvetését is komolyan érintette - mondta Veres László, a városháza szóvivője. Éppen ezért döntött úgy Káli Sándor, hogy azt a 2 millió forintot, amibe a tűzijáték kerül, az idén nem költi el a város.
Káli Sándor elmondta, üdvözli az országos kezdeményezést, amely arra irányul, hogy a tűzijátékra fordított összegnek, jobb helye lesz az árvízkárosultaknál.


9.35: Káli Sándor polgármester a közgyűlésen megemlékezett közelmúltban elhunyt kollégánkról, Puskár Tiborról. Megemlítette elismeréseit, köztük az Év újságírója díjat, amelyet márciusban vehetett át., és méltatta munkásságát.
A testület egyperces néma felállással emlékezett kollégánkra.


9.19: Megkezdődött a nyári szünet előtti utolsó miskolci közgyűlési ülés. A testület több mint 30 napirendi pontot tárgyal majd, köztük olyanokat, amelyek Miskolctapolcát, illetve a Búza téri piacot is érintik.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában