Helyi közélet

2010.05.06. 21:31

DAM: visszalépett a befektető

<p>Miskolc - Átveszi, de nem működteti a kohászatot a DAM-vagyonra kiírt pályázat nyertese.</p>

Csalódottan jelentette be csütörtökön a felszámoló a DIFÓ Kft.-n keresztül foglalkoztatott 157 főnek, hogy a közel 6,5 hónapos foglalkoztatástól remélt munkalehetőség – számára is érthetetlen okból – az utolsó pillanatban nem valósult meg a megváltozott vevői szándék miatt. A miértekről, a tárgyalásokban érintett partnerek, a befektetők egymás közti egyeztetéseiről információ hiányában nem tud hiteles tájékoztatást adni, találgatásokba pedig nem kíván bocsátkozni – tudatta az Észak-Magyarországgal Perpék Ildikó, a DAM 2004 Kft. „fa” felszámolója.

A pályázat nyerteséé

„A felszámolási eljárás során kiírt pályázat győztese, az ISD POWER Kft. bevonásával több működést vállaló befektetővel tárgyaltunk, kerestük a lehetőséget a pályázati feltételek szerinti legjobb vevőkijelölésre. Ezek során azonban a befektetőkkel vagy nem sikerült a szerződéskötésig eljutni vagy a befektető a vállalt és többször módosított határidőre sem tudott fizetni, illetve megfelelő garanciát adni.” – olvasható a felszámoló közleményében. Ezért a felszámoló az érvényes és eredményes pályázatot benyújtó ISD POWER Kft. által kijelölt, annak érdekeltségi körében lévő ÖKO-FERR Kft.-nek – a befektetői tárgyalások miatt felfüggesztett szerződés szerint – értékesíti  a DAM 2004 Kft. „fa” vagyonát. A közleményből az is kiderül, hogy az ÖKO-FERR Kft. nem tudja vállalni a 157 fő DIFÓ-n keresztüli foglalkoztatását, így a felszámoló 2010. május 10-ével kénytelen felbontani a szerződésüket.

Perpék Ildikó szerint amennyiben az ÖKO-FERR Kft. egyezségre jut a jövőben a jelenlegi vagy egy esetleges új befektetővel a működtetésben, illetve a gyár eladásában, az újraindítás sem elképzelhetetlen. Ezt támasztja alá az a levél, amelyet a Diósgyőri Steel Kft. (a külföldi befektetőcsoport által létrehozott projekt cég - a Szerk.) kisebbségi tulajdonosa írt a felszámolónak, amelyben jelzi, hogy a bankokkal és új befektetőtárs keresésével szeretné folytatni a tárgyalásokat a gyár újraindítása érdekében.

Szeretnék értékesíteni

Mint megtudtuk, a befektető képviselője nem vett részt a csütörtöki tájékoztatón, a számára is nehezen kezelhető helyzetre való tekintettel, illetve jelezte, hogy új befektetővel tárgyal jelenleg is. A leendő új tulajdonos, az ÖKO-FERR Kft. pedig közölte, hogy nem tud még megfelelő perspektívát felelősséggel felvázolni, mert csak egy későbbi sikeres befektetői tárgyalás után lát esélyt a gyár újraindítására. Mint ezt korábban kijelentette,  szándéka a vagyon egyben tartása, a működtetésre való készség megőrzése és tovább értékesítése. Ennek megfelelően a felszámoló megkezdi az érvénybe lépő szerződések alapján a vagyonértékesítés szokásos átadás-átvételi feladatait. Ez  nem akadályozza a már a jövő hétfőn folytatódni látszó tárgyalásokat, amelyek során a felszámoló szükség esetén segíti az új tulajdonost és a befektetőket, de a tárgyalások irányítását már az ÖKO-FERR Kft. látja el.


 "Mindenki bizakodott, most pedig..."

 – Nagyon elkeseredtünk, mehetünk mindannyian munkanélkülire – mondja az egyik dolgozó a 157-ből. – Mindenki bizakodott, hogy lesz valami, most pedig...


Kapcsolódó cikkek:

DAM: itt a vége?

eszak | 2010.05.06 17:52
Miskolc - Szélnek eresztik a dolgozókat, újra reménytelennek tűnik a diósgyőri kohászat helyzete.

DAM: feléled a kohászat
Miskolc - Végéhez közelednek a befektetői tárgyalások a diósgyőri kohászat vagyonára.

Klaszter: életet vinni a DAM-ba
A diósgyőri iparterületen működő 25 gazdasági társaság, az önkormányzat és a Bay Zoltán Közalapítvány, valamint két helyi kutatóintézet összefogásával kedden megalakult Miskolcon a Diósgyőri Anyagtudományi és Innovációs Technológiai Klaszter (DATIK).

DAM: újabb egy hónap
Egy hónappal tovább dolgozik a DIFO Kft. kötelékében a felszámolás alatt álló DAM 2004 Kft. 157 egykori dolgozója – tudatta közleményben Perpék Ildikó, a kohászat felszámolóbiztosa az Észak-Magyarországgal.

DAM: Lejár a DIFÓ-s foglalkoztatás, hogyan tovább?
Miskolc - Péntek délutánra összehívták a diósgyőri acélmű (DAM 2004 Kft.) dolgozóit. A gyűlésen feltehetően a gyár további működéséről lesz szó – olvasható az egyik miskolci hírportálon, akiknek Ágotai József, a felszámolás alatt álló társaságban működött Vasas Szakszervezet elnöke részben megerősítette az információt.

Elkelt a diósgyőri acélmű?
Miskolc - Pénteken délutánra összehívták a diósgyőri acélmű (DAM 2004 Kft.) dolgozóit. A gyűlésen feltehetően a gyár további működéséről lesz szó. A mikom.hu értesülései szerint egy török-szír befektető csoport vásárolja meg a DAM 2004 Kft-t.


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában