Helyi közélet

2010.04.13. 19:01

Ferde villamos megy az Avasra?

<p>Miskolc - A ferde villamos nem elsősorban turisztikai atrakció lenne, hanem a városi tömegközlekedés része. Hiszen az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) második ütemének tervei között szerepel, hogy az Avasi buszvégállomás a kilátóhoz kerül. Így ott át lehetne szállni a ferde villamosra, és gyorsabb lenne az eljutás a belvárosba.</p>

Minderről dr. Simon Gábor (MSZP) belvárosi biztos beszélt az Észak-Magyarországnak.

Arról már korábban beszámoltunk, a közelmúltban több szerződést írt alá az önkormányzat az IVS második üteméhez kapcsolódóan. Már el is készültek az első vázlattervek az Avastető fejlesztésére, ahova pihenőparkot tervez a város. Ezen kívül az Avas kilátónál egy buszfordulót alakítanak ki, és magát a kilátót is felújítják az IVS keretében.

A második ütemben kerül sorra a Széchenyi utca és környezetének rahabilitációja is. Simon Gábor az Észak-Magyarországnak korábban hangsúlyozta, a projekt tervezett összértéke 4,6 milliárd forint, és ezt is, akárcsak az első ütemet konzorciumban kívánja megvalósítani a város. 75 százalékban pályázati pénzből, a többi sajáterő, ez utóbbiról márciusban döntöttek a miskolci önkormányzati képviselők. Egyházi intézményeket, önkormányzati és egyéb gazdasági társaságokat is bevonnak majd mind a projektfejlesztésbe, mind a kivitelezésbe.

Fogaskerekűvel

A belvárosi biztos elmondta: a ferde villamos nem része az IVS-nek, hanem egy ehhez kapcsolódó közlekedési projekt. Megtudtuk: ez, a Budai várban található fogaskerekűhöz hasonló jármű lenne. A megvalósítási tanulmányok már elkészültek, ezekben több nyomvonalterv is szerepel, amelyek közül kiválasztják a legoptimálisabbat – mondta dr. Simon Gábor. Ezt a jövő héten mutatják be – tette hozzá.

Az aláírt szerződések között van az Avastető szabadidős-kulturális célú fejlesztése projekt is, amely keretében kulturális és szabadidőparkot alakítanak ki, ennek keretében mintegy 2 hektárnyi területen parkosítás, zöldterületi rehabilitáció történik majd. Ennek terveit az Ybl Tervező Kft. készíti. Náluk érdeklődtünk, hogy is néz majd ki az avasi szabadidő park, de Bor Tamás, a cég műszaki igazgatója egyelőre nem tudott terveket mutatni. A megrendelőnek – azaz az önkormányzatnak – szerdán mutatják meg az előzetes elképzeléseket. A műszaki igazgató 3-4 hét múlva ígért lapunknak látványterveket. Annyit elmondott, ez egy több lépcsős projekt, amelynek célja, hogy a történelmi Avas újra méltó állapotba kerüljön.


Teljesen bekamerázták a szabadidőközpont épületét

boon | 2010.04.13 17:34

Miskolc - A Népkertben található Miskolc Városi Szabadidőközpont környékén elszaporodó garázdaságok miatt biztonsági okokból fél tucat kamerát szereltek fel a közelmúltban a létesítményre.


Nyílt napok a Miskolci Sportiskolában

eszak | 2010.04.13 16:43

Miskolc - A Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Kft. 13 sportágban biztosít lehetőséget a jövő héten, illetve az azt követően héten arra, hogy az érdeklődők (szülők, gyerekek) nyílt nap keretében megismerkedhessenek a szakosztályokban, sportcsoportokban folyó sportszakmai tevékenységgel, az ezzel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak, illetve az egyes sportági képzésekbe bekapcsolódhassanak (jelszó: sosem késő elkezdeni az egészséges életmódot).


Figyelem! Lezárások az elektromobil verseny miatt

boon | 2010.04.13 15:15

Miskolc - A szombati II. Bosch Elektromobil verseny miatt április 16-án és 17-én lezárások, terelések és várhatóan péntektől lesznek a Népkert környékén.


Miskolci villamosprojekt: Még nincs szerződéskötés

eszak | 2010.04.13 12:49

Miskolc - Csütörtökön kiderülhet, merre terelik a forgalmat a villamospálya rekonstrukciójakor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában