Helyi közélet

2010.04.22. 21:11

Csak egyetlen bolygónk van

<p>Miskolc – Nincs tévém, így nincsenek hatással rám a reklámok és tudatosan vásárolok. Csak olyan termékeket veszek meg, amelyekről tudom, hogy az előállításuk során nem szennyezték a környezetet – mondta Nagy Gábor, akivel a Herman Ottó emlékház kertjében megtartott Föld-napi rendezvényen arról beszélgettünk, ő személyesen miként védi a környezetet.</p>

A kerékpáros körökben is jól ismert környezetvédő – aki remekül elvan mobiltelefon és autó nélkül – hosszan sorolta még, hogyan igyekszik minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni maga után.

Éppen ez az, amit a „Herman Ottó nyomdokán” címmel megtartott vetélkedőn az általános iskolásoknak igyekeztek átadni a szervezők. Olyan feladatokat adtak a gyerekeknek, melyek felhívták a figyelmüket arra, ők is mi mindent tehetnek azért, hogy világunk élhetőbb, egészségesebb legyen.

– Nem titkolt szándékunk, hogy a gyerekeken keresztül a családokat, szüleiket is elérjük – mondta Somogyi Krisztina agrármérnök, a Zöld Akció Egyesület munkatársa. – Tisztában vagyunk vele, hogy egy nap kevés a tudatformálásra, de szerencsére egyre több alkalmunk adódik rá, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A gyerekeknek nagyon fogékonyak, sokszor maguktól is rájönnek az összefüggésekre. Amikor a szabadtéri és ketreces tartású tyúkokról mutatunk képeket, a gyerekek maguk fogalmazzák meg: olyan, mintha az állat börtönben lenne, nem érezheti jól magát.

A rendezvényen részt vevő gyerekek megtanulhatták, mi a különbség a Bükkben élő békák között, mit tehetnek a védelmükben, hogyan hasznosíthatják újra komposztálás útján a szerves hulladékot, hogyan takarékoskodhatnak az energiával, s miként járulhatnak hozzá a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Megismerhették azt is, milyen módszerekkel lehet nyomon követni az időjárás változásait, s hogy mire lehet következtetni ezekből, de az egyik állomáshelyen arra is módjuk volt, hogy pusztán a nap parabolatükörrel fókuszált sugarainak segítségével vizet melegítsenek vagy egy állványra szerelt kerékpárt hajtva almát turmixoljanak. A gyerekek és kísérőik „bioebédet” kaptak: sztrapacskát, amihez még a töpörtyűt is mangalica szalonnájából sütötték.

A Föld napja alkalmából számos más rendezvényen hívták fel a figyelmet bolygónk sebezhetőségére, és hogy felelőtlenségünkkel miként okozunk sokszor jóvátehetetlen károkat. Volt takarítási akció, melyen Miskolc több iskolája és óvodája is részt vett, de hegyikerékpáros és futóverseny is, és a miskolci kerékpárosok is „kritikus tömeggé” verődtek össze. Mint a bringások hangsúlyozták: a Critical Mass nem az autósok ellen irányul – hiszen sokan birtokolják mindkét közlekedési eszközt –, pusztán arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a rövidebb utakon válasszák az egyszerűbb, emberközelibb – és a városi közlekedésben sokszor gyorsabb – megoldást, a biciklit.

ÉM-SZP


<hr />

<p> </p>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában