Helyi közélet

2010.03.17. 12:17

Életmentő készülék Borsodban

<p>Borsod megyében fél évig fogják tesztelni azt a mellkas kompressziós berendezést, amit szombaton Tiszaújvárosban is bemutattak.</p>

Könnyebbé teszi az életmentést, hiszen egy ember munkáját váltja ki a szerkezet, ami nagyon pontos, nagyon precíz munkavégzésre képes. Pap Zsolt, a Miskolci Mentőállomás vezetője elmondta: 

– Egy szakmai továbbképzés alkalmával ismertük meg ezt a gépet. Ez egy mellkas kompressziós rendszer, ami az újraélesztésben nyújt segítséget a mentődolgozók részére. A berendezés a szakmai szabályoknak megfelelően van elkészítve, amit egy gép vezérel. A továbbképzésen merült fel, hogy el kellene hozni Borsod megyébe is ezt a gépet. Az országban két ilyen berendezés található, amiből az egyiket Salgótarjánban tesztelik. Úgy gondoltuk, hogy mivel Miskolcon található az ország legnagyobb mentőállomása, és Borsod megyében magasabb a feladatok száma ezért Miskolcra hozzuk a másik mellkas kompressziós berendezést. Itt lesz elhelyezve a rohamkocsin, mivel az bármikor riasztható, bármilyen feladathoz. A megyénkben nagyon sok az újraélesztés ezért nagy segítséget nyújt majd – mondta Pap Zsolt.

A salgótarjáni mentőállomás vezetője, Németh Gábor is részt vett a berendezés átadásán, aki nagy megelégedettséggel beszélt a szerkezetről.

– Ez egy valóban innovatív eszköz a mellkas kompresszió történetében. Egy hatalmas áttörés. Az 1960-as évek óta, végeznek, mellkas kompressziót az újraélesztésnél, amit állandóan fejlesztenek Svédországban. Ez valóban egy egyedül álló berendezés. Közép-Európában, az első ilyen berendezést, tavaly novemberben, Salgótarjánban mutattuk be. Mivel kevesen vagyunk a helyszínen egy újraélesztésnél, így ez a gép ennek a problematikáját oldja meg. Tartós, elhúzódó újraélesztésnél egy személy, a mellkas kompressziót végző személy munkáját képes kiváltani. Ami eddig képtelenség volt, hogy újraélesztést végezzünk a mentőkocsiban, ezt képes megoldani ez az eszköz – mondta Németh Gábor.

- F. Bacsó Bea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában