Helyi közélet

2010.02.02. 10:54

Állatszerelem: következmények nélkül…

<p>Miskolc - A Magyar Állatorvosi Kamara idén februárban is ivartalanítási akciót hirdet kutyák és macskák számára. Az akció célja, hogy minél több olyan nőstény állat kerüljön ivartalanításra, amely nem várt szaporulattal szokta "megajándékozni" gazdáját.</p>

A kandúr cicák, és kan kutyák ivartalanítását a csavargó, nőstények utáni kóborló magatartás megakadályozása indokolja. Az ilyen élvezetekkel is fűszerezett csavargások gyakran végződnek állatorvosi rendelőkben. Az akcióban részt vevő állatorvosok és rendelők azt vállalják, hogy a munkadíjukból 30 % kedvezményt nyújtanak a tulajdonosoknak.

Az időpont ideális az ivartalanítások elvégzésére, mert a tavaszi ivarzási időszak március-áprilisban kezdődik. A családi házakban tartott állatok ilyenkor több alkalommal elcsavarognak. Ilyenkor gyakran fordul elő közlekedési baleset, vagy kutyákkal való verekedésből származó sérülések. A kandúr cicák a nőstényekért vívott harc közben gyakran szereznek karmolásból, vagy harapásból származó sebeket, amelyek kezelés hiányában rendszeresen elfertőződnek. Az elcsavargó kan kutyák veszélyeztetik egymás és esetleg a járókelők testi épségét is. A nőstény állatok nem várt alommal is "megörvendeztetnek" minket.

Sajnos környezetünk kiscica és kiskutya felvevő képessége véges. Előbb-utóbb minden barátunk és ismerősünk, aki hajlandó rá, rendelkezik már valamilyen állattal. A feleslegessé vált kölyköktől különböző, nem megfelelő módszerekkel próbálnak megszabadulni a tulajdonosok. A legjobb megoldást a problémák kezelésére az állatok műtéti úton történő ivartalanítása. A miskolci és Miskolc környéki rendelők is részt vesznek az akcióban. A műtét időpontját  telefonon egyeztetni kell. Az akcióban való részvételről, a műtétek árairól is telefonon lehet információt kérni az állatorvosoktól, állatorvosi rendelőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában