Helyi közélet

2008.12.29. 06:57

Ütős címet vár a miskolci sztárzsaru

<p>Könyvet ír a miskolci sztárzsaru. Nosztalgiázik dr. Árnyasi Gyula nyugalmazott alezredes a hetvenes-nyolcvanas évek éjszakáinak hőse.</p>

Jónéhányan emlékszünk még, hogy ezekben az esztendőkben kezdett romlani a város közbiztonsága. Akkoriban szervezték meg a második világháború utáni budapesti R csoport mintájára a miskolci akciócsapatot.

Erdélyi János, Tóth Gyula mellett Árnyasi Gyula vezette a csoportot. Esténként félszáz rendőr két-három mikrobusszal végiglátogatta az akkoriban kockázatosnak tartott szórakozóhelyeket, városrészeket. Látványos eredményeket értek el. Volt úgy, hogy a főkapitány vezetésével körbezárták a Tiszai Pályaudvart vagy a sétálóutca egy részét. Majd egyenként igazoltatták a csapdába esetteket. Furcsa a mai fiataloknak az a világ:a munkanélkülieket, az állás nélkülieket, az úgynevezett munkakerülőket begyűjtötték.

Hogyan lett rendőr?Mi motiválta egy szőlész borász végzettségű fiatalt a bűnüldözésre? -kérdeztük Árnyasi Gyulát.

Árnyasi Gyula: Nos, nagyon kedveltem a krimi irodalmat, a bűnügyi filmeket. Azokat amelyekben mindig a rendőrök győzedelmeskednek. Imádtam a aigres, angyalos fantomos filmeket. Jelentkeztem, a rendőrtiszti főiskolára így a hetvenes évek elején már a miskolci rendőrkapitányságon dolgoztam.

Megírta a rendőrévek élményeit. Olvasmányos, szórakoztató, különösen azoknak akik felismerni vélik a szereplőit. Mikor kerül nyomtatásba?

Árnyasi Gyula: Remélhetően hamarosan. Addig viszont felajánlottam, hogy részleteket közölhessen belőle a Boon. Igy aztán a kíváncsiak bepillanthatnak a múlt század utolsó évtizedeinek néhány emlékezetes miskolci bünügyébe. Tény, hogy akkoriban a gyilkosságok az erőszakos bűncselekmények száma kevesebb volt. Mégis folyamatosan hüledeztünk a közbiztonság romlásán.

Az emlékezéséből megismerhető az akkori rendőri, nyomozói munka, az ügyekhez való hozzáállásuk. Lezserebbek voltak?

Árnyasi Gyula: Tény, hogy a munkánkban a felderítésben kevésbé gátoltak a mostanihoz hasonló merev szabályok előírások, s alkalmi jogvédők. Igazából az ügyek sem voltak úgy átpolitizálva. Azt is ki merem jelenteni, hogy a rendőrök személyesen ismerték az alvilági balhés nehézfiukat. A nyomozásban több volt a megérzés érzelmi szál is. Az egyik fejezetben meg is írom, például az egyik megbukott ügyfelem a börtönből egyenesen engem keresett. Megittunk egy fröccsöt az egészségünkre. Így tettünk pontot az ügy végére.

Végül a rendszerváltás kezdetére elvégezte a jogtudományi egyetemet és magánnyomozó lett. Erről is írt?

 Árnyasi Gyula: Először befejezem a zsaru voltam részeket. Igazából még  erre sem  találtam meg azt az ütős címet amit elképzeltem. Számitok arra, hogy a boonon megjelent részletek után akad valaki aki segít a címadásban. Várom azt a társzerzőt aki kellő jutalomért ebben a segítségemre lesz.

 - Szántó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában