Helyi közélet

2008.12.02. 20:54

Bükki az idei ország karácsonyfája

<p>Répáshuta, Budapest - lucfenyőt kedden vágták ki, ami a Magyar Honvédség és a Fővárosi Tűzoltóság segítségével szerda hajnalban ér Budapestre.&#160;<DIA alt="Az ország karácsonyfája 2008.12.02." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Az_orsz_g_kar_csonyf_ja_2008_12_02_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Az ország karácsonyfája 2008.12.02." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/34557/b--kki-az-idei-orsz--g-kar--csonyf--ja" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18 méter magas, 90-93 éves, alsó lombozatánál 5 méter átmérőjű. Ezek a paraméterei az ország fájának, amit idén a Bükk fensík "adott", hogy a karácsony közeledtével a fővárosi Kossuth téren állítsák fel. A lucfenyőt kedden vágták ki, ami a Magyar Honvédség és a Fővárosi Tűzoltóság segítségével szerda hajnalban ér Budapestre.

Az ünnep közeledtével ismét felállítják az Ország Karácsonyfáját a budapesti Kossuth téren. Minden évben a FVM tesz javaslatot arra, honnan hozassák ide a fát. Az elmúlt évben Erdélyből származó, idén hazai, Észak-magyarországi lucfenyőben gyönyörködhetnek az ünneplők. A "favágási ceremónia" kedden délelött vette kezdetét. A erdészek és a honvédségi segítők Répáshután gyűltek össze, és innen indultak a Nagymezőre, ahhoz a fához, amit a földművelésügyi tárca megkeresése után azonnal kijelölt a területet gondozó Északerdő Zrt és Bükki Nemzeti Park. Hogy miért pont ezt a fát?

- A méretei imponzásak, sűrű, rendezett ágakkal rendelkezik és ami lényeges, magról nevelkedett és nem ültett fáról van szó, amivel látattni tudjuk, hogy ilyen csodálatos fenyők fejlődnek a bükk fensíkon - árulta el kérdésünkre Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Zrt. sajtószóvivője.



Megtudtuk azt is, mintegy 30-an dolgoztak a fa kivágásán. Pontosabban magát a favágást, vagyis fűrészelést (motorosfűrésszel) egy ember végezte, viszont kötelekkel és daruval segítették a sérülésmentes "földetérést" az edészek és a Magyar Honvédség, akik arról is gondokodtak, hogy a trailer-re szépen feljusson az ország fája. Amit azonnal el is indítottak a fővárosba, ahova a tervek szerint december 3-án hajnalban érkezik meg. A sajtószóvivő elárulta: büszkék, hogy idén ők (mi) adhattuk az ország fáját, illetve megragadta az alkalmat és portálunkon keresztül kívánt az Északerdő Zrt valamennyi munkatársa nevében nagyon boldog, békés karácsonyt Magyarországnak!

Kapcsolódó cikkek:

Jegyzet Bánkútról: A "miénk"
Biztosan van jobb. Hosszabb pályákkal, elegánsabb körülmények között. No meg magasabban, ahol biztosabban számítani lehet a havas sportok űzésére alkalmas hóra, vagy ha nem is, készenlétben állnak már a hóágyúk. Szalóczi Katalin jegyzete.

Bánkút: miként a főnix...
Gallyszedési akció, társadalmi munkában újjáépítés a szélvihar-tépte Bánkúton. Megnézzük? - Fennt jártunk, s nem bántuk meg. Helyszíni riportunk itt olvasható.

Bánkút éledőben: fenn egész nap havazott
Nehezen volt hihető a szombati esőzés közepette a miskolciak számára, hogy odafönn, Bánkúton reggeltől egyfolytában esik a . Aki elhitte, s felment, jól járt: síelésre kiválóan alkalmas pályákat talált. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában