Helyi közélet

2008.11.25. 10:50

Elsőbbségadás kötelező a józanságnak

<p><P>Miskolc - Az elmúlt hétvégén&#160;megyénk útjain történt 5 személyi sérüléses balesetből 4 esetben játszott szerepet az ittasság.</P></p>

Az elmúlt hét végén Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain 5 személyi sérüléses közlekedési baleset történt. Jellemzőjük, hogy 4 esetben is szerepet játszott az ittasság.
- Felsőzsolcán az egyik kereszteződésben egy 41 éves férfi, személygépkocsijával közlekedve egy kereszteződésben az elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta és összeütközött egy motorossal. A baleset során a 21 éves motoros könnyebb sérüléseket szenvedett. Az autós a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott, a motorkerékpáros pedig nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel.
- Sajóivánka és Vadna között vezette személygépkocsiját egy 18 éves fiatalember. A nedves úttesten megcsúszott a jármű, amit a vezető nem tudott korrigálni, így az árokba hajtott, ahol egy fatönknek ütközött. A fiatal autós, aki a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott, a baleset során könnyű sérüléseket szenvedett.
- Sajósenye belterületén egy 43 éves autós figyelmetlen kanyarodása következményeként az árokba hajtott és könnyebb sérüléseket szerzett. A férfi nem használta biztonsági övét és a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott.
- Miskolcon az egyik kereszteződésben egy gyalogosan közlekedő 32 éves férfi ittassága miatt figyelmetlenül, tilos jelzés ellenére beszaladt az úttestre, ahol egy személygépkocsi vezetője járművével fellökte. A gyalogos könnyebb sérüléseket szenvedett.
- Ózdon egy gyalogosan közlekedő 73 éves férfi figyelmetlenül szándékozott átmenni az út túloldalára és ennek következtében egy autó elé lépett. Az idős férfi a baleset következtében könnyebb sérüléseket szenvedett.

- Az utakon, az utcán való helyes viselkedést leggyakrabban a józan ész diktálja. Mindegy, hogy szabály, törvény vagy közmegegyezés hatására, a közösségi, felelős gondolkodás, a türelmesség, a figyelmesség és az udvariasság mindenkire nézve kötelező. Ha ezt a magától értetődő viselkedést minden közlekedő betartaná, akkor azok a közúti közlekedést érintő szankciók, amelyeket idén vezettek be, már nem is lennének olyan szigorúak, mint ahogyan azt ma sokan gondolják - hangsúlyozta ki Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa a fenti adatok kapcsán. - Hazánkban - tette hozzá - a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma európai viszonylatban mérve is magas. Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből 11,8-at okoztak ittasan, 2007-re ez a szám 13,2-re változott. Elmondható, hogy átlagosan minden nyolcadik személysérüléses közlekedési balesetet ittasan okozták.
A statisztikai adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2008. év első tíz hónapjában 827 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, melyekben 40 fő vesztette életét. Összehasonlításképpen 2007. év ugyanezen időszakában a személyi sérüléses balesetek száma 860, az abban elhalálozott száma 42 volt. A bekövetkezett balesetek csaknem 40 százalékánál a gyorshajtás, 12.6 százalékánál az ittasság játszott döntő szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában