Helyi közélet

2008.10.30. 07:06

Titok, mennyiért őrzik a Sziklát

<p>A múlt héten írtuk, lesz Rockmúzeum Miskolcon, ám az eredeti tervektől nagyonis eltérő helyen.Most már csak az a kérdés, mi lesz a Sziklával, ahová éveken át tervezték a múzeumot.</p>

A múlt héten írtuk, lesz Rockmúzeum Miskolcon, ám az eredeti tervektől nagyonis eltérő helyen. A Fűtőmű Projekt Konzorcium építené meg, nemrégiben nyertek rá uniós pénzeket: a háromdimenziós mozi és a múzeum a volt egyetemi fűtőmű mellett felhúzandó, különleges épületben lesz. (Múlt szombati lapszámunkban számoltunk be a részletekről.) Most már csak az a kérdés, mi lesz a Sziklával, ahová éveken át tervezték a Rockmúzeumot.

Alapkőletétel, miniszterrel

A létesítmény ötlete akkor merült fel, amikor Miskolc az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázott. A Sziklában képzelte el Fedor Vilmos alpolgármester, az idő tájt beszámolt lapunk arról is, hogy épp emiatt kötött az önkormányzat a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal vagyonkezelési szerződést.

A miskolci ingatlangazdálkodó cég, a MIK Zrt. adatai szerint ez 2006. márciusában történt, ekkor át is vette a város az ingatlan vagyonkezelői jogát. Ettől kezdve vállalta Miskolc azt is, hogy őrizteti a hajdan laktanyaként szolgáló épületet. (Kicsit korábban, 2005-ben egyébként már látványos lépéseket is tett Miskolc a rockmúzeum alapítására: magát az akkori kultuszminisztert hívta meg az alapkőletételre. Bozóki András pózolt is kameránknak az eseményen, amikor az 1973-as rockfesztivál kiadványának reprint kiadását és egy szikladarabot befalazták Lillafüreden.) A Sziklát – miután a MIK Zrt. átvette – őrizteti a város, valószínű nem kevés pénzért.

Ki hasznosítja?

Hogy mennyiért? A MIK Zrt. kérdésünkre így válaszolt, az összegről nem tudnak tájékoztatást adni, mivel két gazdasági társaság között létrejött szerződés tartalmáról a másik fél felhatalmazása nélkül nem hozhatnak nyilvánosságra részleteket.

S hogy mi lesz a Szikla sorsa? Mennyi ideig őrizeteti tovább az önkormányzat? Hogyan és ki hasznosítja? A MIK Zrt. válasza szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, a Bükki Nemzeti Parkkal való egyeztetés után a későbbiekben születik az ügyben döntés.

„Le kellene bontatni”

A város visszaadja az államnak az ingatlant, mondta lapunknak Fedor Vilmos, s megjegyezte, erről közgyűlési döntés is született. A Bükki Nemzeti Park hasznosítaná talán, de az alpolgármester nem tud róla, hogy határozott célja lenne vele. – Elkészíttettük a Rockmúzeum terveit annak idején, de kiderült, horribilis összegbe kerülne az épület gépészeti átalakítása. Így amikor nem nyertünk az Európa Kulturális Fővárosa pályázaton, lemondtunk a Szikláról – mondta még. Mint ahogy azt is, hogy nagyon rossz állapotban van az épület, szerinte inkább le kellene bontatni. A város sem költött az állagmegóvásra.

Felmérték a lehetőségeket

A Szikla előtti épület lehetne a Bükki Nemzeti Park irodája. Működhetne itt erdei iskola, információs pont, kapcsolódhatna hozzá parkoló, mondta Duska József, a park igazgatója. De hozzátette, mindez mégcsak koncepció, jelenleg az „ismerkedés időszakában” vannak ők és a terület: csak a lehetőségeket mérik, mérték fel. A Szikla az épületnél sokkal nagyobb terület, folytatta, egy komoly barlangrendszer, amelybe a honvédség annak idején vájatokat vájt. Ezekben extrém (múzeumszerű) bemutató lehetőséget lát a szakember. Hogy ez megvalósulhatnak-e a tervek, s mikor, az pályázati lehetőségek függvénye. Arra a kérdésre nem tudott Duska József válaszolni, hogy addig ki, milyen pénzből, s mennyiért őrizteti az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában