Helyi közélet

2008.09.30. 17:17

A muskotállyal végeztek, az aszút elkezdték

<p>Tokaj - A valódi, nagybetűs tokaj-hegyaljai szüret még várat magára, de a korai fajták leszedése már javában zajlik Zemplénben. Az elmúlt hét végén több helyen a kisebb ültetvényeken szorgoskodtak a családtagok.</p>

– A muskotály szedése már zajlik, illetve a legtöbb helyen már be is fejeződött – mondja Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – A felvásárlási ár idén alacsonyabb az előző évinél. Ez azonban nem azt jelenti, hogy most nyomnák le az árakat a felvásárlók, hanem megítélésem szerint tavaly volt irreálisan magas a 100 forintos felvásárlási ár. A mostani 80 forintos ár egy jó átlagot képvisel. Véleményem szerint október 15-től kezdődik majd el az igazi hegyaljai szüret, akkorra válik szüretképessé a furmint és a hárslevelű.
Marcinkó Ferenc kérdésünkre elmondta, arra még nem tud választ adni, milyen lesz a furmint és a hárslevelű felvásárlási ára, mert erről az illetékesek még nem nyilatkoztak.

Napi egy tonna

Van, ahol már a furmintültetvényeken is találhatók szüretelők.
– Hétfőn kezdtük el a furmint aszúját leszedni – mondta érdeklődésünkre Mészáros László, a Disznókő szőlőbirtok igazgatója. – Az első nap átlagával sem voltunk elégedetlenek, hiszen ezer kiló aszúszemet sikerült leszüretelnünk. Kedden is mintegy tízhektáros területtel végeztünk, és innen is megvolt az 1-1,2 tonna aszú, amelyet majd helyben dolgozunk fel.

A szüretelőktől megtudtuk, egy-egy területre többször is visszatérnek, azaz az október közepi szüretig háromszor-négyszer is szednek ugyanonnan aszúszemeket.

A borvidékről
Az aszúképződés fontos előfeltétele a késői szüret. 1700-as évekig Gál (október 10.) hetében kezdték a szüretet majd több változtatáson keresztül Simon-Júda (október 28.) napjára tették.
Klímája kontinentális jellegű, gyakori a száraz, meleg késő őszi időjárás, ami lehetővé teszi az aszúszemek képződését.
Talaja a főként riolit, andezit és ezek tufáiból létrejött vulkáni takarón barna erdőtalajok alakultak ki. A borvidék talajának döntő része erősen kötött agyag, sok helyen köves, nehezen művelhető nyirok. A tokaji Kopasz-hegy nyúlványain lösz talaj található.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában