Helyi közélet

2008.06.02. 16:09

„A polgármester bujkál a tapolcaiak elől”

<p>A polgármester bujkál a tapolcaiak elől, hogy ne kelljen beszámolnia arról, hogy mik a tervei a városrésszel -&#160;állította az a képviselő, akinek Káli&#160;Sándor " senki ne fenyegetőzzön..." szavai szóltak a májusi közgyűlési ülésen, s aki ezt kikérte magának.</p>

Senki ne fenyegetőzzön azzal, hogy Tapolca elszakadását kezdeményezi – így reagált Káli Sándor polgármester a májusi közgyűlési ülésen, amikor Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető felolvasta dr. Nagy Kálmán (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő nyílt levelét. A polgármester így folytatta: „Abban ugyanis városvezetés és ellenzék között is egyetértés van, hogy mind Tapolca, mind Miskolc rosszul járna a leválással, ezért felelőtlenség ilyet kijelenteni. Aki ilyet mondd, az gondolja végig képviselői esküjét.”

S íme a nyílt levél részlete, amelyre Káli Sándor a fentieket reagálta: „..Miskolctapolcán a terület önkormányzati képviselőjével, Kocsis Leventével (Fidesz) lakossági fórumot tartottunk. Ezen mintegy 200 tapolcai lakos jelent meg. A fórum 2 órás megbeszélés során világos állásfoglalásokat alakított ki. Ezt szeretném közvetíteni Polgármester úrnak...Mindezeket figyelembe véve, ha Miskolc-Tapolcán az elkövetkezendő időszakban sem történik jelentős, de az ott élők érdekeit is figyelembe vevő lépésenkénti fejlődés, a közterület gondozásában nem következik be változás, úgy a tapolcaiak ismételten mérlegelni fogják Miskolc-Tapolca külön válását.”
Dr. Nagy Kálmán kikérte magának Káli Sándor szavait: „Levelemben nem szerepelt, hogy Tapolcát el akarom szakítani Miskolctól. Én csupán a fórum résztvevőinek véleményét továbbítottam a testületnek.”

Bujkál?

Ezek után azonban felmerül a kérdés, dr. Nagy Kálmán szerint is jobb lenne Tapolcának önállóan? „Ez a település már nagyon régen Miskolchoz tartozik, a leválás önmagában nem biztos, hogy megoldást jelent a problémákra. Nem látom az önállósodás következményeit, de azt tudom, hogy a lelkesedés önmagában kevés.”
Miben lát megoldást? A képviselő szerint: a tapolcaiak végre tetteket várnak az önkormányzattól, rövid távú rendezési tervet, amelyben első helyen a fürdő rendezése szerepel. A polgármester bujkál a tapolcaiak elől, hogy ne kelljen beszámolnia arról, hogy mik a tervei a városrésszel – fogalmazott.

Második Junó

Miskolctapolca országszerte ismert fürdőhely volt – mondta dr. Nagy Kálmán. Hozzátette: most szóba se jöhet más fürdővárosok mellett. A tapolcaiak szívesen fogadják a turistákat, de arra is kellene figyelni, hogy a magas jegyárak miatt a miskolciak ne szoruljanak ki a strandról – fogalmazott. Szerinte szállodára akkor lesz szükség, ha a fürdő már vonzza ide a vendégeket. Amíg ezt nem tudjuk, addig ne építsünk egy második Junót – mondta.

Rövid és hosszú táv

Válság kezelési tervet készítenek a tapolcaiak, amit a júniusi közgyűlési ülés elé terjesztenek be – mondta lapunknak Kocsis Levente (Fidesz), a terület önkormányzati képviselője.  
Ehhez vállalkozókkal, civil szervezetekkel, panziósokkal is egyeztet majd. A terv lényege: nem elég csak a strandot fejleszteni, de a fürdő felújítását, az ideiglenes működést mihamarabb meg kell kezdeni – mondta.

Mit szól ahhoz, hogy a városrész le akar válni Miskolcról? „Ezt nagyon meg kell fontolni, nem szabad indulatból dönteni. Hosszabb távon nem tudom mi lenne a következménye, de rövid távon – ismerve a költségvetést, és a kistelepülések mostani helyzetét – rosszabb helyzetbe kerülne Tapolca” – válaszolta.

Óriási esély

Milyen esélyt lát Tapolca leválására? Óriásit – válaszolta Feith Károly, a Miskolctapolca Idegenforgalmáért Egyesület elnöke, a leválás egyik kezdeményezője. A jelenlegi helyzetre csak ez jelenthet megoldást – mondta.
Miből tartaná el magát Tapolcafürdő (így hívnák a városrészt egy esetleges leválás után – a szerk.)? Feith Károly szerint az adókból, mint például az idegenfrogalmi adó, személyijövedelem adó, és a fejkvóta.

Végeztek erre vonatkozó számításokat? Az elnök elmondta: még nem, de két héten belül elkészítik, és fórumon ismertetik a tapolcaiakkal.
Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy ha önállóak lennének felújítanák a strandot. Miből? Szerinte a helyi önkormányzat pénzéből, illetve pályázati forrásokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában