Helyi közélet

2008.04.03. 11:57

Miskolcon még mindig van humor

<p>Miskolcnak, a miskolciaknak van humoruk. És ezt nem rejtik véka alá. Még ilyet! Lássuk! Előkelőbb helyet ért el a város Debrecennél és Pécsnél. A Reader s Digest kinyomozta.</p>

Miskolcnak, a miskolciaknak van humoruk. És ezt nem rejtik véka alá. Még ilyet! Lássuk!
„Mi az: feldobjuk, Józsi bácsi, leesik, semmi? – kérdezi Tóth István közönségét pajkos mosollyal. – Mi az? – kérdez vissza valaki. – Józsi bácsi megfogta az Isten lábát – hangzik a válasz, mire a hallgatóság nevetésben tör ki.

A sikert elégedetten nyugtázó 42 éves férfi csupán vásárolni ugrott be a miskolci bevásárlóközpontba, közönsége pedig a Reader’s Digest munkatársai, akik azt kutatják, hol élnek a legviccesebb emberek az országban. Háromtagú kutatócsoportunk Magyarország hat legnagyobb városát kereste fel, s arra kérték az adott település járókelőit, hogy meséljenek viccet, humoros történetet, grimaszoljanak vagy lejtsenek groteszk táncot – egyszóval próbálják megnevettetni őket...”

Akik lemaradtak

Így kezdődik a Readers Digest legújabb számának számunkra különösen fontos cikke. (Szerzője Dián Tamás.) Nos, a felmérésből az derül ki, hogy Miskolcnak, a miskolciaknak van humoruk, ott vagyunk a középmezőnyben.

Ahogy a Readers Digest írja, felmérésükben „az a tétel is megdőlt, hogy a humorérzék hű tükre az adott régió gazdasági helyzetének. Ha így lenne, Miskolc lenne az utolsó, és Budapest végzett volna az élen. Ezzel szemben azt kaptuk, hogy Szeged lakói bizonyultak a legviccesebbeknek, és bár Miskolc nem szerepelt valami fényesen, az ott élőknek még mindig jobb volt a humorérzékük, mint az inkább jómódúnak mondható debreceni, illetve pécsi embereknek...”

Komoly, komor

Bellus István Miskolcon élő humoristát (sztendapkomedistát) szembesítettük a fentiekkel. Azt kérdeztük tőle, hogy hogy is van ez? Hogy: humoristaként, valamint számítógép-szaküzlet-társtulajdonosként, továbbá csak úgy egyszerűen mit tapasztal ezen a téren?

Bellus István megerősítette, amit sejtettünk: az emberek igénylik, kívánják a humort. Más lapra tartozik, hogy ők maguk mennyire jókedvűek. Nem annyira. Szerinte több a komoly, komor ábrázat, mint pár évvel ezelőtt. Amúgy érdekes – vagy nem az –, hogy az ifjú humoristák körében (Dumaszínház) többen vannak szűkebb régiónkból. A politika nagyon fáj nekünk, olyannyira, hogy ha ezt veszi elő a humorista, biztos sikerre számíthat. Bellus István nem sűrűn találkozik Miskolcon viccmesélő emberekkel, ám ismerősei többsége elvárja tőle, hogy ő viszont legyen szíves, ontsa.
Most is fogja, a szerencsi Kiss Ádámmal: szombaton este 6-tól a miskolci Szinvaparkban lép fel, ahol ingyen lehet kacagni rajtuk. És: magunkon.

Előzmény:

A legviccesebb magyar város
Igaz, hogy a tehetősebb térségekben többet, a szegényebbekben kevesebbet viccelődnek az emberek? Valóban sótlanok és mogorvák a fővárosiak? Melyik a legviccesebb magyar város?

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában