Helyi közélet

2008.03.11. 12:58

Szerencsi cukorgyárbezárás: nyilatkozni tilos?

<p>Szerencs - Tárgyaló delegáció érkezett a szerencsi polgármesterhez a gyár bezárása ügyében. <A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/magyar-cukorgyartas/cn/boon-news-em_01-20080228-044559"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A magyar cukorgyártás jövője </B></A></p>

Hét fős cukorgyári küldöttség érkezett kedden délután a szerencsi polgármesteri hivatalba, hogy a cukorgyár bezárásával kapcsolatban felvetedő, várható következményekről beszéljenek.

Rónavölgyi Endréné  polgármester fogadta a delegációt, és kész lett volna a sajtó nyilvánossága előtt beszélni a felvetésekről, ám ehhez a cukorgyári küldöttek nem járultak hozzá, mondván megtiltottak számukra mindennemű nyilatkozatot.

Kérdésünkre, hogy ki tilthatta meg az érdekképviselet nyilatkozati jogát, válaszolni nem tudtak. Azt ígérték azonban, hogy a polgármesterrel történt megbeszélés után hajlandóak szóba állni munkatársunkkal.


Időközben megtudtuk, hogy rendkívüli képviselőtestületi ülést hívott össze a polgármester március 14-re, ahova meghívták a a Mátra Cukor Zrt. elnökét, a FVM szakállamtitkárát és a cukorgyár képviselőit.

A polgármester szerint azért is nagy gondot okoz a leépítés, mert a dolgozók nagy részének az életkora 50 év felett van, életüket a cukorgyárban tudták le, elhelyezkedési esélyük nem nagyon van a környéken. A cukorgyár megszűnésével évi 150 millió forint adóbevételtől esik el Szerencs városa.

Az ügy fejleményeiről a későbbiekben beszámolunk.

A visszaszámlálás 30 napja még nem indult el

A szerencsi munkaügyi központ illetékesétől azt az információt kaptuk, hogy csoportos leépítés esetén a munkvállalóval történő felmondás közlése előtt legalább 30 nappal be kell jelenteni az elbocsátásokat, ezt azonban a szerencsi cukorgyár még nem tette. Ezért a végső visszaszámlálás még nem kezdődött el az elbocsátásra váró dolgozókra vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkek:

  • Bezárják a szerencsi cukorgyárat
    Nincs elegendő cukorrépabeszállítói szerződés, ezért bezárni kénytelen a Mátra Cukor Zrt. a 120 esztendős múltra visszatekintő szerencsi cukorgyárat. Ezzel 111 dolgozó munkahelye szűnik meg.
  • Megmaradhat-e a szerencsi cukorgyár?
    Újabb két euróval megemeli a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a cukorrépa felvásárlási árát. Lesz-e elég beszállítója a szerencsi cukorgyárnak?
  • Végveszélyben a szerencsi cukorgyártás
    Az EU által diktált feltételekkel veszélybe került a magyarországi cukorgyártás léte. Ezzel együtt veszély fenyegeti a 120. kampámyára készülő szerencsi cukorgyárat, a benne dolgozó közel 150 dolgozót és a cukorrépatermelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában