Helyi közélet

2008.03.26. 11:29

Olvasói levél: "Ne riogassák a nyugdíjasokat!"

<p>A rokkantnyugdíjasok ma is a többszörösen megkülönböztetettek közé tartoznak. Most is a nyugdíjunk rovására csinálták az emelést.</p>

Egyik reggel a Napkeltében hallgattam egy beszélgetést Tarlós Istvánnal, Budapest alpolgármesterével. Azt kérdezték tőle, hogy honnan vegyék el a vizitdíj összegét, mit javasolnak helyette. Nekem az a véleményem, hogy azoktól a képviselőktől, akik egyetértettek azzal, hogy bevezessék. Ne riogassák a nyugdíjasokat, hogy majd az ő nyugdíjukból veszik el, mert abból most sem lehet megélni. A vizitdíjat is főleg a nyugdíjasok fizetik, mert ők a betegek. Az egészségügy átalakításáról úgy érzem, hogy abban mindenki egyetért, hogy át kell alakítani – főként itt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és az alföldi megyékben van rá nagy szükség, mert most is mi kapjuk a kevesebb fejkvótát az országban. Amíg Budapesten és a Dunántúlon 140 ezer körül kapnak, addig a mi megyénk csak 85 ezer körül kap, és ez így nem jó. Ha van olyan, aki vállalja azt, hogy az egész vagyonával felel a rendszer működéséért, és nem viszi csődbe az egészségügyet, akkor csinálják. Úgy viszont, ha azt nem vállalják, akkor hagyják az államon belül, de változtassanak rajta – ne mindig a mi régiónk kapja a legkevesebbet.

Nyugdíjemelés

Korábban már írtam arról, hogy a rokkantnyugdíjasok hogyan kapják a nyugdíjat. Ezt még megfejelték azzal, hogy ha a férjük meghal, és ő is rokkantnyugdíjas volt, akkor most a halott férjük után a nyugdjíkorrekciónak csak egy részét számolják be a feleségnek járó nyugdíjba. Miért van ez így? Erre szeretnék választ kapni valakitől. A rokkantnyugdíjasok ma is a többszörösen megkülönböztetettek közé tartoznak. Most is a nyugdíjunk rovására csinálták az emelést. Azoknak a nyugdíjasok, akik 1988-tól mentek nyugdíjba vagy rokkantnyugdíjba, még úgy számolták ki a nyugdíjukat, ahogy most januártól számolják. Azzal a megszorítással, hogy minden lehetőséget elvettek arra, hogy változtatni lehessen rajta. A mi rokkantnyugdíjunkat nem bruttósították fel, amikor a korhatárt elértük, így jóval kevesebb nyugdíjat kapunk ma is. Most az infláció 15% körül van, és a nyugdíjasok 5%-ot emelést kaptak. Így hogy fogjuk utolérni azokat, akik 80%-kal mentek nyugdíjba, nem úgy mint mi, 65%-kal. Ezért kellene egy bruttósított korrekciós rendszert kialakítani a rokkantnyugdíjasoknak. Ezekről a kérdésekről nem beszélnek még a Parlamentben sem. Miért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában