Helyi közélet

2008.03.17. 06:33

Cukorbaj

<p>Aki eddig még csak nem is sejtette, az is egyre jobban kezdi felfogni, hogy az Európai Unióhoz való tartozásunk nem fenékig tejfel. Vagy, hogy a témánál maradjunk, nem fenékig cukor.&#160; <STRONG>Szaniszló Bálint jegyzete.</STRONG>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Konczbeszed.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Aki eddig még csak nem is sejtette, az is egyre jobban kezdi felfogni, hogy az Európai Unióhoz való tartozásunk nem fenékig tejfel. Vagy, hogy a témánál maradjunk, nem fenékig cukor. Ugyanis mos a szerencsi cukorgyár bezárása kapcsán szembesülhettünk ismét azzal, hogy az Európai Unió csak ritkán jótéti intézmény, gyakrabban a gazdaságot hideg fejjel működtető gépezet. Azt is kikalkulálták, hogy az uniós piac ellátásához mennyi cukorra van szükség és az is nyilvánvaló számukra, hogy a gyártókapacitás nagyobb, mint amekkora valójában szükségeltetik.

Éppen ezért amíg egyik oldalról behunyják a szemüket, ha egy kormány ad némi támogatást saját cukoriparának, pontosabban a répatermelőknek, addig a másik oldalról szép pénzt ígér azoknak, akik hajlandók felhagyni a répatermeléssel, illetve földig rombolni (és helyét sóval bevetni) a cukorgyárat.
Nos, ilyennek válik áldozatává a Szerencsi Cukorgyár is, mint ahogy végigkísérhették a Borsod Online-on keresztül a történteket. Hiába a patinás múlt, a 120 esztendőre visszanyúló történelem, a lobbitevékenység, a pénz, az EU pénze sokkal többet nyomott a latban a hagyományoknál, a történelemnél.

A pénz beszél és még hosszú időn keresztül ez lesz a mi cukorbajunk.

- Szaniszló Bálint -

Kapcsolódó cikkek:

  • Nézze meg a videót is!
    Koncz Ferenc kemény véleménye a szerencsi cukorgyár ügyében
  • Rendkívüli képviselőtestületi ülés a szerencsi cukorgyár ügyében
    Várakozásoknak megfelelően indulatoktól és vádaskodásoktól sem mentes rendkívüli önkormányzati testületi ülés zajlott Szerencsen, amit azért hívtak össze, hogy a cukorgyár bezárása miatti helyzetet elemezzék és lehetséges jövőbeni megoldásokat keressenek.
  • 86 millió euró járna a szerencsi cukorgyárbezárásáért
    Van egy kis esély, hogy megmaradjon a bezárásra ítélt Szerencsi Cukorgyár. „A cégvezetés valóban bejelentette gyárleállítási szándékát, de a folyamat még nem visszafordíthatatlan” – nyilatkozta lapunknak Pokol Balázs.
  • Vége az édes életnek a földeken
    Az utolsókat rúgja a hazai cukorgyártás, a termelők kénytelenek növénykultúrát váltani. Egyáltalán nem szerencsés kimenetelű egyeztetés végén bezárják a szerencsi cukorgyárat is.
  • Szerencsi cukorgyárbezárás: nyilatkozni tilos?
    Tárgyaló delegáció érkezett a szerencsi polgármesterhez a gyár bezárása ügyében.
  • Bezárják a szerencsi cukorgyárat
    Nincs elegendő cukorrépabeszállítói szerződés, ezért bezárni kénytelen a Mátra Cukor Zrt. a 120 esztendős múltra visszatekintő szerencsi cukorgyárat. Ezzel 111 dolgozó munkahelye szűnik meg.
  • Megmaradhat-e a szerencsi cukorgyár?
    Újabb két euróval megemeli a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a cukorrépa felvásárlási árát. Lesz-e elég beszállítója a szerencsi cukorgyárnak?
  • Végveszélyben a szerencsi cukorgyártás
    Az EU által diktált feltételekkel veszélybe került a magyarországi cukorgyártás léte. Ezzel együtt veszély fenyegeti a 120. kampámyára készülő szerencsi cukorgyárat, a benne dolgozó közel 150 dolgozót és a cukorrépatermelőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában