Helyi közélet

2007.12.12. 16:35

Egyből kettő: mentés és betegszállítás

<p>Miskolc - Megtörtént a mentés és a betegszállítás rég ígérgetett kettéválasztása. A betegek: a kettő közt, a földre... ,,A miskolci mentőállomás nem szállítja a betegeket haza a kórházból" - fordult hozzánk egy olvasó. Igazat mondott...<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mento-otlet-penzt-vagy/cn/boon-news-em_01-20071122-042655"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A mentőkről szóló korábbi cikkek</B></A></p>

,,Tudja-e, hogy a miskolci mentőszolgálat a mai napon közölte, hogy nem szállitja  a betegeket haza. Elég jó káosz van most a kórházakban, ugyanis nem kaptunk előzetes tájékoztatást róla.  Most senki nincs, aki a betegeket hazaszállítsa" - kaptuk az e-mailt szerda délután a Semmelweis kórház idegosztályáról.

Ígéret szerint

- Kedd este érkezett az utasítás az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgató-helyettesétől, dr. Simon Marianntól, hogy a létező háromféle típusú betegszállítási feladat közül csak a szakkíséretet, azaz minimum mentőszakápolói kíséretet igénylőt láthatjuk el a továbbiakban - tájékoztatott az OMSZ miskolci mentőállomásának szolgálatvezető mentésirányitója, Szalontai László mentőtiszt. - Az első típusút, a betegkísérő nélküli, mondhatni taxit helyettesítő betegszállítást már évek óta nem végzünk. A második típusú mentéshez igazából azért kell két ember (szakképesítés nélküli, lehet akár a gépkocsivezető is, ha elvégez egy tanfolyamot), hogy az elesett állapotú beteget két oldalról hóna alá nyúlva segítsük. Ezek közül már csak az utasítás előtt felvett, visszaigazolt hívásokat végezhetjük el, a mentési kapacitáshoz igazítva.

Előzmény és következmény

Az egészségügyi kormányzat által régóta hangoztatott terv, hogy kettéválasztják a mentést és a betegszállítást. S bár teret engedtek az egészségügyi intézményeknek és vállalkozásoknak, hogy betegszállításra vállalkozva szerződést kössenek az OEP-pel, a betegszállítói kapacitásuk alul maradt a szükségesnek, ráadásul területi ellátási kötelezettséget sem ruháztak rájuk. A Dunántúlon állítólag olyan megye is van, ahol egyáltalán nincsenek betegszállítók. Ugyanakkor az OMSZ jövő évi finanszírozásába már belekalkulálták, hogy ,,levették az mentők válláról a betegszállítást". Ez lehet a mostani főigazgató-helyettesi utasítás hátterében: szerdától csak a szakkíséretet, akár szakellátást is igénylő ( ment közben szükséglehet például oxigénre, fájdalomcsillapításra) betegszállítási feladatot láthatjuk el - összegezte Szalontai László, az OMSZ miskolci állomásának szolgálatvezető mentésirányítója. - Ezt a típusú betegszállítást egyébként 2008. január 1-től a mentési munkákhoz sorolják, s nem a társadalombiztosító finanszírozza, hanem az OMSZ költségvetéséből kell állni.

Presszióval

A mentőtiszt is elismerte, több helyütt káoszt okozhat, hogy például a beteg már nem szorul kórházi ellátásra, azaz hazabocsátható, ugyanakkor nincs, aki hazavigye az esetleg még ugyancsak lábadozó beteget. A kórháznak a továbbtartásra, a mentőknek az elszállításra nincs pénzük, az alternatív betegszállítóknak pedig nincs rá kapacitásuk.
- Mégis: tiszta helyzetet kell teremteni, s valóban szét kell választani a mentést és a betegszállítást. Úgy tűnik, ehhez elkerülhetetlen volt ez a presszió - véli a mentőtiszt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában