Helyi közélet

2007.12.19. 12:30

Csak a tanulás hozhat felemelkedést

<p>Novajidrány - Közel százmillió forintból fejlesztették, akadály-mentesítették a tanintézményt.</p>

Az abaúji település a fejlődés új állomásához érkezett, az óvoda felújítás után öt hónappal az iskolát is fejlesztették. Süvegesné Sarlay Zsuzsanna elmondta beszédében, hogy huszonöt, komplett számítógéppel, tetőtérrel, tanteremmel és szertárral, fejlesztő teremmel, konyhával bővült a létesítmény. A kétszázkét diák európai szintű körülmények között készülhet a továbbtanulásra. Rauh Edit a SzMM esélyegyenlőségi szakállamtitkára gratulált köszöntőjében a község vezetésének a remekül elkészített pályázathoz, ugyanis a kivitelezés költségeit ROP kiíráson nyerték. – A tanintézmény ékes bizonyítéka annak, hogy az EU-s pénzek lehívhatók és felhasználhatók. Egy település életében az iskola az egyik olyan közösségi tér, amely a legfontosabb a családok és a községvezetés számára. Mi szülők, akkor vagyunk a legboldogabbak és legnyugodtabbak, ha tudjuk azt, hogy gyermekeink olyan óvodába, iskolába járnak, ahol fejlesztik őket, ahol gondoskodnak róluk, ahol kiegészítik a családi nevelést azokkal az ismeretekkel, amelyekhez esetleg otthoni körülmények között nem juthatnak hozzá. Ezért fontosnak tartom, hogy a tanintézmény informatikai, számítástechnikai fejlesztése megtörtént – hangsúlyozta egyebek mellett Rauh Judit.

Egymásra épülve

Ódor Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az összefogásnak köszönhető a tanintézmény megújulása. – Nem mindegy, mi veszi körbe a gyermekeket, ugyanakkor, látva a nevelési gondokat, kérdésként merül fel, miként tudja a nevelőtestület tartalommal feltölteni az új környezetet. Nagyon sok jól tanuló gyermek került el innen eddig, de az ellenkezője is igaz, utóbbi azonban nem csak az iskola problémája, hanem a társadalomé is. A leghátrányosabb térségek egyike vagyunk, csökkentek a munkalehetőségek. Ha ez az iskola az oktatási programot sikerrel teljesíti, akkor elmondható majd, hogy a felújítás sokat segített azoknak is akik igazán jó tanulók, és a másik végletnek is. Ha ezt az oktatási programot minél nagyobb sikerrel és eredménnyel tudjuk megvalósítani, akkor elmondhatjuk majd, hogy segített azokon is, akik igazán jó tanulók, és azokon is, akik a legkevésbé haladnak előre. Ha nem tudjuk őket is megtanítani, rávenni arra, hogy ismereteket gyűjtsenek, akkor a gondjaink nehezen fognak megoldódni a pátriában – mondta Ódor Ferenc.

Visszatekintés
Az abaúji településen odafigyelnek az ifjúságra, pár hónappal ezelőtt százmilliót fordítottak az óvoda felújítására, bővítésére. Miközben máshol iskolákat, egyéb oktatási intézményeket zártak be, vontak össze, addig az ezerötszáz lelkes Novajidrányban a kornak megfelelő környezet kialakítását tartják szem előtt, az óvoda esetében az EU-s normáknak megfelelő, patikatisztaságú csoportszobákkal, konyhával, tornaszobával, orvosi rendelővel, szertárral és egyéb kiegészítő helyiségekkel bővítették az épületet. – Nehéz gazdasági körülmények között sikerült tető alá hozni a beruházást. Az építkezés ideje alatt a garadnai önkormányzat, illetve a novajidrányi református egyház önzetlen segítségét ajánlotta fel, így el tudtuk helyezni a gyermekeket a szorgalmi idő alatt - mondta akkor Süvegesné Sarlay Zsuzsanna polgármester.


SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában