Helyi közélet

2007.11.24. 15:01

Nyolcadikosok ismerkedtek leendő szakmáikkal

<p>Szerencs - Nagyszabású bemutatót tartott az elmúlt héten a Szerencsi Szakképző Iskola. <DIA width="850" height="630" alt="Nyolcadikosok ismerkedtek 2007.11.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nyolcadikosok_ismerkedtek_2007_11_24_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Nyolcadikosok ismerkedtek 2007.11.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;</p>

A tanintézmény vezetői hetekkel a program előtt értesítették a pátria alapfokú tanintézményeit a rendezvényről, így azon nyolcadik osztályosok, akik a szakképzések felé kacsingatnak az általános iskola elvégzése után, egy rendkívül jól sikerült nyílt napon vehettek részt. A Rákóczi vár színházterme zsúfolásig megtelt érdeklődő fiatalokkal, és hogy a jó hangulat kialakuljon, zenés divatbemutatóval indítottak a szervezők. A szakképző szabás-varrást tanuló diákjai azokat a kollekciókat vonultatták fel, amelyeket önállóan készítettek hétköznapi és ünnepi viseletre, egyebek mellett saját szalagavatójukra. Atanaszov Vilmos iskolaigazgató később az iskolát mutatta be előadásában. Elmondta, a tanintézmény fenntartója a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat, alapvetően kétféle képzési formát gyakorolnak. Egyik a szakközépiskolai érettségire történő felkészítés, a másik a szakképzés.

Szakirányok

Jelenleg „négy lábon áll” az iskola, egyfajta tagozatot jelent a szakközépiskolai oktatás, a szakirányú képzésben átmenet a kilencedik, tizedik osztály, létezik a speciális szakképzés, végül esti tagozat is működik a felnőttek számára. – A diákokkal negyven pedagógus foglalkozik közvetlenül, jelenleg hatszázharminckilenc fiatal alkotja a tanulógárdát huszonöt osztályban, ebből nyolc a középiskolai, most kétszáztízen készülnek az érettségire – sorolta az igazgató. – A tananyag erős, de a szorgalmas diákok könnyen veszik az akadályokat. Szakközépiskolai szinten két szakirányt követünk, egyik az elektrotechnika-elektronika, másik az informatika-számítástechnika. Itt komoly felkészítések zajlanak gyakorlati szinten is, a legmodernebb készülékek és műszerek alkalmazása mellett. A szakképzés közismereti tárgyakra épül, de speciális a szakmai oktatás, nyílván más terület a szabás-varrás, a fodrászat, a gépészet, a villanyszerelés, a faipar, lehet sorolni. A kilencedik, tizedik osztályra az orientáció, a szakirány keresés a jellemző, viszont a tizenegyedikben konkrét szakmát kell választani és az oktatás itt már a szakmai gyakorlatra irányul hatvan-hetven százalékban. A továbbtanuláshoz a jelentkezéseket február tizenötödikéig kell eljuttatni az iskolába, megjelölve a szakirányt. Jó néhány területen van túljelentkezés, ezért a jelentkezőket rangsoroljuk az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában begyűjtött jegyeinek alapján – mondta Atanaszov Vilmos.

.style2 {

color: #FFFFFF;

font-weight: bold;

}

-->

 


Fejlesztés

A Szerencsi Szakképző Iskola tanműhelyei rendkívül jó felszereltséggel bírnak, csakhogy egy példát ragadjunk ki, májusban avatták a villanyszerelők felújított gyakorlati képzését szolgáló helyiségeit. Az áramszolgáltató jelentős beruházásának köszönhető, hogy a villanyszerelést tanulók korszerű gépek, villamosipari eszközök és szerszámok tárháza mellett sajátíthatják el a szakma fogásait. A már-már laboratóriumi környezet kialakítása huszonegymillióba került, mondta az avatóünnepségen Konrad Mussenbrock, az ÉMÁSZ Nyrt igazgatóságának tagja.

 


SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában