Nem volt akadály

2024.01.12. 09:27

Miskolci cipőboltból és lezárt autóból loptak

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akik megalapozottan gyanúsíthatóak lopás bűntettének elkövetésével.

Boon.hu

Az ablakon keresztül jutott be a cipőboltba

Fotó: Shutterstock

A rendelkezésre álló adatok szerint a páros előzetes megbeszélést követően 2023. december 25-én, a hajnali órákban betörte egy miskolci cipőbolt udvarra néző ablakát, oda egyikőjük bemászott és magához vette az asztalon talált lemezkazettát, melyben 300 ezer forint készpénz volt, továbbá elvett a fiókban lévő pénztárcából további 200 ezer forintot, valamint egy laptopot. Az akció közben társa az udvaron figyelt.   

Megalapozott gyanú merült fel arra is, hogy mindezek után a két férfi egy magánparkolóban álló, lezárt állapotú személygépkocsi vezető oldali ajtaját ismeretlen módszerrel kinyitotta és onnan eltulajdonított egy 200 forint készpénzt tartalmazó övtáskát, továbbá lakáskulcsokat, ruhaneműt, szeszesitalt is magukhoz vettek.

Minősített lopás 

A bíróság álláspontja szerint az eljárás tárgyát képező minősített lopás bűntette jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmény, annak büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés, mely büntetési tétel felső határa a halmazati büntetésre vonatkozó rendelkezések alapján 7 év 6 hónapra emelkedik. A kiszabható szabadságvesztés tartama önmagában is megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, amelyet nem zárnak ki, illetve nem csökkentenek a gyanúsítottak személyi körülményei sem. Egyikük esetében tovább erősíti e felvetést az a tény, hogy az elkövetést követően ismeretlen helyre távozott. Fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a még le nem foglalt tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével megnehezítenék a bizonyítást, továbbá a két férfi előélete, egzisztenciális helyzete alapján alappal lehet következtetni a bűnismétlés veszélyére is. Mindezeket mérlegelve a járásbíróság egy hónapra elrendelte letartóztatásukat. 

A végzés a korábban elfogott gyanúsított vonatkozásában a másodfokú bíróság helybenhagyó határozata alapján véglegessé vált, míg a másik, később letartóztatott gyanúsított esetében a védő részére nyitva álló nyilatkozattételi határidő leteltét követően dönt a bíróság a végzés véglegesítése vagy a felterjesztés tárgyában. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában