Az utakon

2024.01.10. 11:38

Ennyi közúti közlekedési baleset történt két hónap alatt vármegyénkben

Borsod-Abaúj-Zemplén – A rendőrség adatai szerint a főközlekedési utak voltak elsősorban a baleseti gócpontok.

Horváth Imre

Egy baleset a sok közül 2023 novemberében: felborult egy autó Miskolcon. az Egyetemvárosnál

Fotó: Ádám János

Még nincsenek meg a 2023-as év utolsó negyedévének tényei a Központi Statisztikai Hivatal adatai között, azonban a rendőrség honlapján már elérhetőek az év végére vonatkozó baleseti tudnivalók is, így megnéztük, vármegyénkben miként alakult ebből a szempontból az év vége. 2023 végén, 60 nap alatt, október 10-től december 9-ig az Országos Rendőr-főkapitányság baleseti térképe alapján vármegyénk területén összesen 231 közúti közlekedési baleset történt. 

Ha ezeket a balesetben részt vevő járművek adatai szerint szűrjük le, az látszik, október 28-án, Sárospatakon történt a térkép szerint ebben az időszakban egy olyan baleset, amelyben busz volt érintett. Három baleset történt, amelyben teherautó volt érintett és súlyos sérüléssel járt, ezek Felsőzsolca, Nyékládháza és Tiszaújváros térségében történtek. 

Halálos közlekedési baleset volt Szegilong és Olaszliszka között. Személyautóval elszenvedett, súlyos sérüléssel járó baleset a két hónapban összesen 27 esetben fordult elő, kettő az M3-ason Mezőkövesd térségében, tíz Miskolc térségében, öt a 26-os főút vonalán, egy a 37-esen Hidasnémeti közelében, a többi szétszórtan a vármegyében, alsóbbrendű utakon. 

 

Motorkerékpárost érintő, súlyos sérüléssel járó baleset három volt, ezek a vármegyeszékhely közelében történtek. Egy Bükkszentkeresztnél, kettő Miskolcon. Négy kerékpárost érintő súlyos balesetet regisztrál a rendőrségi térkép: Edelény, Felsőzsolca, Bekecs és Vámosújfalu területén. A gyalogosokat érintően egy halálos baleset szerepel a térképen Mezőcsáton, és egy súlyos sérüléssel járó Ózdon. Egyéb anyagi káros balesetet kettőt jelez a térkép, Miskolcon és Hejőkürtön. Baleseti gócpontként a térkép a főközlekedési utakat jelzi elsősorban, így a 3-as, 26-os, 37-es főutakat, s nagyjából azokat a térségeket, ahol a súlyos sérüléssel járó eseteket is jelöli. 

Javuló adatok

A KSH adatai szerint 2023 első három hónapjában Borsod-Abaúj-Zemplénben 112, a másodikban 142, a harmadik negyedévben 168 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt – a negyedik negyedéves adatok még nem ismertek. Ennek fényében a rend­őrség által közzétett kéthavi adat nem kiugró, vagy rossz. Ha a KSH 2022-es adatait nézzük, az első negyedévben a személyi sérüléssel járó balesetek száma vármegyénkben 146, a másodikban 195, a harmadikban 142, míg a negyedikben 181 volt. Ez a harmadik negyedévet kivéve magasabb, mint a 2023-as adatok, és az összes sérüléses baleset száma is csökkent az első háromnegyed évben 483-ról 422-re, így pozitív változást jegyezhetünk fel a tavalyi év tekintetében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában