Ügyészség

2023.11.08. 11:23

Halálos pinceomlás Miskolcon - Vádat emeltek a vállalkozó ellen

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Boon.hu

A férfi egy pince felújításakor nem tett megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmas megtámasztások, dúcolások használatával, melynek következtében a bontási munkálatokat végző három dolgozóra ráomlott a pince födém. A sértettek a helyszínen életüket vesztették.

A vádirat szerint az elkövető 2022. június hónapban vállalkozási szerződést kötött megbízójával, amelyben elvállalta egy miskolci pince kibővítését, felújítását. A kivitelezési munkálatok elvégzésére szóbeli megállapodást kötött három dolgozóval, akik számára azonban nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket, nem tartott munkavédelmi oktatást és a pincerészt nem látta el megfelelő dúcolásokkal, megtámasztásokkal.

A férfi a kivitelezés megkezdése előtt nem győződött meg az építmény állékonyságának megfelelőségéről, arról, hogy előzetesen készült-e geológia, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat, nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem.

A férfi 2022. augusztus utolsó napján a dolgozóknak azt a munkafeladatot adta, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal végezzék el a pinceág formai kialakítását, a munkavégzés során a délelőtti órákban a pince födém beomlott és a boltozatból leszakadó nagyméretű kőzetdarab maga alá temette az ott dolgozó három férfit, akik a helyszínen életüket vesztették.

A vádlott mulasztásai közvetlen ok-, okozati összefüggésben álltak a három sértett halálát okozó balesettel.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben fogház büntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott – tudta meg portálunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség sajtóközleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában