Drámai adatok

2023.10.28. 07:00

Naponta egy család veszíti el a vagyonát csalók miatt

Online csalókra hívta fel ismét a figyelmet a rendőrség, ezúttal egy szolgáltató nevében küldenek levelet és próbálják megszerezni az adatainkat, majd a pénzünket!

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Vannak olyan adatok, hogy naponta legalább egy család veszíti vagyonát a csalók miatt. Legutóbb a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság látókörébe került egy valós szolgáltató nevében írt hamis levél.

Ezúttal célt tévesztettek a csalók, kár nem történt, de a megtévesztésig a valósra hasonlító fizetési felszólítás, számla forintértéke egyenként összerakva már látható károkat okozhat a családoknak.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság fokozott óvatosságra hívja fel a figyelmet. Nézzék a gyanús jeleket. Az energiaszolgáltató levelén feltüntetett email cím, például már-már ordítóan állcímnek tűnik, továbbá a cég web-oldala sem az, amit a álszámla feltüntetett. Pimaszul még az adathalászat veszélyeire is felhívja a figyelmet, de az idevonatkozó link szintén adatokhoz juttathatja a csalókat.

A Magyar Rendőrség Mátrix Projektje egy olyan szakmai program, amely a kiber-bűnözést hivatott felszámolni. A társadalmi összefogás két további zászlóshajója, amelyek valóban hasznos tanácsokat adnak az online-bűnözőkkel szemben a www.kiberpajzs.hu és a www.akulcstevagy.hu oldalak.

Hamis szolgáltatói ügyintézés

„A kiberbűnözők tisztában vannak azzal, hogy a különböző szolgáltatók egyre gyakrabban használják a közösségi médiát az ügyfeleikkel való kapcsolattartásra: nemcsak marketingre és promóciós célra, hanem akár panaszkezelés vagy problémamegoldás céljából is.”

 

Megoldások:

– Ha egy közösségimédia-profil neve megegyezik például egy szolgáltatóéval, az sem garancia arra, hogy tényleg a szolgáltatóhoz tartozik. Ellenőrizze a közösségimédia-profilt, a szolgáltató hivatalos web-oldalát (például a szolgáltató ismert, böngésző könyvjelzőbe mentett oldalán), ellenőrizze továbbá, hogy van-e benne hiba, elütés.

– Ne kattintson hivatkozásokra egy közösségimédia-felületen érkező kapcsolatfelvételi üzenetben se. Ne utaljon pénzt, ellenőrizze többször az információkat, gyanakodjon, ha a szokásostól már egy kicsit is eltér a korábban megszokott ügymenettől az éppen kapott levél, vagy üzenet.

– Mindig ellenőrizze az üzenet, vagy levél feladóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában