Elítélték

2023.10.16. 16:00

Bódult állapotban okozott halálos balesetet - ennyit kaphat a „bekristályozott” sofőr

A balesetet okozó férfi szervezetéből a toxikológiai vizsgálat katinon származékot mutatott ki, amely „kristály” néven kerül illegális forgalomba.

Boon.hu

A Tiszaújvárosi Járásbíróság ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki 2022 májusában kábító hatású szer fogyasztását követően vezette gépjárművét, így okozva halálos közúti balesetet.

Az ítélet szerint a vádlott Kesznyéten felől Girincs irányába közlekedett járművével. Több alkalommal áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd egy jobbra ívelő kanyarban nem az út vonalvezetésének megfelelően választva meg gépjárműve sebességét ismételten áttért a szembe jövő forgalmi sávba, ahol frontálisan összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő sértett gépjárművével. A baleset következtében a vétlen jármű jobb első ülésén helyet foglaló utas a helyszínen életét vesztette, a járművet vezető személy 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, míg a terhelt és két utasa könnyű sérüléseket szenvedtek el.

 

A balesetet okozó férfi szervezetéből a toxikológiai vizsgálat katinon származékot mutatott ki, amely „kristály” néven kerül illegális forgalomba.

Véglegesen eltiltották

A bíróság bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt a vádlottat 7 év 6 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, és végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott részbeni beismerő vallomását és megbánó magatartását, ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a terhelt előéletében rejlő körülményeket, valamint azt, hogy az elhunyt sértetten kívül több személy is megsérült a balesetben.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 munkanapot tartott fent a jogorvoslati nyilatkozattételre, míg a terhelt és védője enyhítésért fellebbeztek - tudta meg a Boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában