Többszörösen minősülő csalás

2023.09.13. 09:32

Divatcikkeket kínált, 185 embert kopasztott meg a borsodi csaló

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség többszörösen minősülő csalás bűntette miatt emelt vádat egy borsodi kistelepülésen élő férfivel szemben, aki 2020. évtől kezdődően internetes közösségi hálózaton keresztül divatcikkek hirdetésével 185 vásárló pénzét szerezte meg csalárd módon úgy, hogy a hirdetett áruk nem is léteztek.

185 személyt csapott be a borsodi férfi

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Tero Vesalainen

A vádirat szerint a 20 éves férfi 2020 januárjában elhatározta, hogy anyagi helyzetének javítása végett interneten keresztül, elsősorban fényképek és rövid videók megosztásán alapuló közösségi hálózaton olyan népszerű és közkedvelt cipők, ruházati termékek, kiegészítők eladására irányuló hirdetéseket ad fel, mely termékek valójában nem álltak rendelkezésére. 

A férfi célja az eladási árként feltüntetett összeg megszerzése volt, ennek érdekében több olyan profilt hozott létre, mely azt a látszatot keltette, hogy a megrendelések teljesítése egy a közhiteles cégnyilvántartásba hivatalosan bejegyzett cég által működtetett webáruházon keresztül történik

 – tudta meg a boon.hu.

A hirdetésekben szereplő linkre kattintva a megrendelők egy szabályosan működő webáruház látszatát keltő oldalra jutottak, ahol lehetőség volt a termékek típus, márka, méret szerinti kiválasztására. Valójában a férfi a meghirdetett termékek internetes kereskedelmére vonatkozóan engedéllyel nem rendelkezett, a fiókokat és a weboldalakat magánszemélyként üzemeltette. Az eladásra kínált termékeket olyan kedvező áron, illetve vonzó akciókkal kínálta a kereskedelmi forgalomban lévő árakhoz képest, hogy arra minél több megrendelő jelentkezzen, ezáltal minél több bevételhez jusson.

A megtévesztett vásárlóktól a férfi a megrendelések visszaigazolását követően minden esetben a saját bankszámlájára kérte előre utalni a termékek vételárát és a csalárd módon megszerzett másfél millió forintot saját céljaira fordította.

Az ügyészség 185 rendbeli csalás bűntette miatt a bűncselekményeket beismerő vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában