Lángoltak a tetők

2023.07.16. 14:25

Nemrég újították fel a kiégett avasi borházat, most kezdhetik elölről

A Nagyavas alsó sorra riasztották a tűzoltókat vasárnap délben, kigyulladt ugyanis két, összeépített borház felső szintje és tetőszerkezete Miskolcon, a Nagyavas alsó soron.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

A város hivatásos tűzoltói három vízsugárral oltották a lángokat.
Kássa Lászlóék szomszédjában van a borház, ami kigyulladt, az ő tetőterükre is átterjedtek a lángok.

– A szomszédék csak álltak és nézték, hogy ég a házuk, nem tettek semmit. Teljesen szétégett mindenük, ők abban élnek egyébként – mondta. – Aztán átterjedtek a lángok az én tetőmre, most próbálom felmérni a károkat. A felső szint égett ki, a gerendázat egyik oldala megmaradt. Tavaly februárban vettük a borházat, csinosítottuk, rendbe hoztuk, és most majdnemhogy kezdhetjük előlről.

Sorolta: a felső szinten az oltás miatt tíz centin áll a víz, azt sem tudja, mit kezdjen vele. A szépen berendezett földszint is elázott. Mint mondja, van biztosításuk, de nagy munka lesz újraépíteni, helyrehozni az egészet.

A leégett borház belülről
A leégett borház belülről

Azt már Báthory Csongor, az Avasi Borút Egyesület elnöke mondja a boon.hu-nak: nagy tanulsága az esetnek, hogy nincsenek a történelmi Avason tűzcsapok, így a tűzoltók nem tudnak honnan vizet vételezni. (Azt Kássa László is hangsúlyozta, hogy három tűzoltókocsi érkezett, amikor az egyikből kifogyott a víz, a másik folytatta az oltást.) Most szerencsére gyorsan sikerült megfékezni a lángokat – meg kőházakról van szó – de sok a faház az Avason, ami aggodalomra ad okot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában