X. Megyei Szakmai Közlekedési Verseny

2021.08.08. 11:30

Szóban és írásban versenyeztek a rendőrök

A megmérettetésen részt vevők a meglévő tudásukat tesztelték és frissítették fel.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányság közlekedési szakembereinek részvételével augusztus 6-án, pénteken megrendezték Miskolcon a X. Megyei Szakmai Közlekedési Versenyt. A verseny az elméleti tudás felmérése céljából tesztek kitöltésével kezdődött, majd a kiképzőközpont tanpályáján a motoros, illetve az autós járőrök mérték össze ügyességüket.

Ezzel egyidejűleg a Szentpéteri kapu – Repülőtéri út kereszteződésében a főkapitányság munkatársai – a közlekedési lámpát kikapcsolva – karos forgalomirányítási tudásukról adtak számot. A versenyben a miskolci székhellyel rendelkező egységek mellett a megye mind a tíz rendőrkapitánysága képviseltette magát.

Domokos Tibor r. törzs­őrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának megbízott titkára a versennyel kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően két részre bontották: elméletre és gyakorlatra.

Elmélet és gyakorlat

– Az elméleti rész egy KRESZ-tesztből, illetve egy szakmai tudást mérő feladatlapból állt, a gyakorlati rész pedig a karos forgalomirányításról, a motoros, továbbá a gépkocsizó járőrök gyakorlatáról szólt. A KRESZ-teszt, amelyet számítógépen keresztül kellett kitölteni, megegyezett egy B kategóriás jogosítvány megszerzéshez szükséges ismereteket tartalmazó teszt­tel, a szakmai feladatsort pedig olyan jogszabályokat tartalmazó kérdésekből állították össze, amelyek a rendőri munkát jellemzik, amelyeket alapvetően a gyakorlatban is szükséges tudni ahhoz, hogy egy intézkedést le tudjanak folytatni a kollégák. A versenyre a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság alárendeltségébe tartozó rendőrkapitányságok állományából jelentkezhettek a rendőr munkatársak. A versenyszámokra minden kapitányságról legalább egy járőr jelentkezett, ami azt jelenti, hogy az összes kapitányság részéről volt egy karos forgalomirányítónk, egy gépkocsivezető és egy motoros járőrünk. Összességében 29-en méretették meg magukat az idei évben – tette hozzá a megbízott titkár.

Jutalmazták a legjobbakat

– A pontszámok összesítése után a versenyszámok első három helyezettjét jutalmaztuk a versenyek alkalmával, illetve a csapatokat is. A legjobban teljesítők kupát kaptak, ajándékutalványban részesültek kiemelkedő teljesítményük elismeréséül – folytatta.

– A meglévő tudás felfrissítésének szempontjából remek lehetőség a versenyen való részvétel. Ugyanakkor az állomány is kap magáról egy képet, hogy mi a gyengéje, mi az, amiben még erősödnie kellene, mire kell jobban odafigyelni. Azt tapasztalom, hogy a mi rendőreink egészen felkészültek. Jól teljesítettek a KRESZ és a szakmai teszt alkalmával is. Az elmúlt évek tapasztalatai is ezt támasztották alá – állapította meg Domokos Tibor.

Szeretik a megmérettetést

Varró József, a megyei főkapitányság r. főtörzszászlós motorosa így nyilatkozott a versennyel kapcsolatban:

– Kollégáimmal szeretjük magunkat megmérettetni a minden évben megrendezett megyei, majd az azt követő országos versenyen is, ezáltal kiszakadunk a hétköznapok monoton ritmusából. Olyan feladatokat teljesítünk, amiket a munkánk során folyamatosan használnunk kell. Legyen szó akár a gyors fordulásokról, az egykezes vezetésről, a hirtelen megállásról, a gyors helyzetfelismerő képességről. Egy kis adrenalinszerző és stresszlevezető alkalom ez számunkra – emelte ki a versenyző.

(A borítóképen: Az írásbeli versenyfeladat után következett a gyakorlat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában