Élénkül

2024.04.12. 17:30

Így alakult az első negyedév ingatlanpiaci helyzete

Az általunk megkérdezett szakember elárulta az ingatlan adás-vételek helyzetét. A szakértők további változásokat várnak az ingatlanpiaci területen.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Márciusban is élénkebb volt a kereslet az eladó lakások piacán az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest, de a februári mintegy 20 százalékos éves növekedéssel szemben némileg visszafogottabb, 16 százalékos bővülést eredményezett az elmúlt hónap – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Kivártak a vevők

Kerek Edina, az Express Ingatlaniroda Értékesítési vezetője elmondta, hogy az év első negyedévében az ügyfelek jellemzően a CSOK plusz kedvezményre vártak. „Márciusban ezeknek a vevőknek az adás-vétele volt jellemző vármegyénkben” – mondta. Arra is kitért, hogy piaci hitellel is többen keresnek már ingatlant, mivel a bankok kedvezőbb kamatot kínálnak az előző évekhez képest. 

„Falusi CSOK-kal vásárolnak a legtöbben ingatlant Borsod-Abaúj-Zemplénben, inkább megfizetnek egy drágább vidéki ingatlant a vevők, mint egy városit” – osztotta meg tapasztalatait a szakember. 

Élénkülés tapasztalható

Az első negyedévben az ingatlanpiacon élénk változás ment végbe. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az InfoRádióban elmondta: a 16 százalékos emelkedés is jelentős eredmény, ráadásul a keresletélénküléssel párhuzamosan a kínálat éves összevetésben nyolc százalékkal bővült, így jelenleg több mint 145 ezer eladó lakás és ház közül válogathatnak a vásárlók. Ennél is szemléletesebb, hogy 2022 márciusához viszonyítva több mint negyven százalékkal bővebb a jelenlegi kínálat.

Tavaszra várják a csúcsot 

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy a 2023-as esztendő kilencéves mélypontot hozott az ingatlanpiaci forgalom tekintetében, de ez a negatív tendencia „már a múlté”. Balogh László megjegyezte bár csökkent a lakáspiac élénkülésének az üteme, „még mindig masszív erősödés látható a keresleti oldalon”. Elsősorban nekik köszönhető, hogy az év elején elérte az ezret az adásvételek száma, ami februárban és márciusban akár 1300-1500-ra is felkúszhat, és ezzel „beállhat egy egyenletes ütemre az ezt a támogatási formát igénybe vevők köre”. 

Az elemző szerint erre azért érdemes figyelni, mert leginkább a tavaszi hónapokban élénkül meg az ingatlanpiac, ebben az időszakban kötik a legtöbb adásvételt, és ezt megelőzően tájékozódnak a vevők a piaci helyzetről, a kínálatról, valamint az árakról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!