Turizmus

2024.02.09. 07:00

Így érzik a SZÉP-kártya változást a szállásadók

Az általunk megkérdezett turisztikai szakértő arról beszélt, hogy a januári változások érezhetőek-e már a szektorban.

Ujlaki Attila

Ismét a vendéglátást és a turizmust pörgeti a SZÉP-kártya

Fotó: Bencsik Ádám

A Széchenyi-pihenőkártya – röviden SZÉP-kártya – béren kívüli juttatás, melynek eredeti célja a hazai turizmus fellendítése. Januártól újra kizárólag vendéglátás finanszírozására lehet használni a juttatást az arra jogosultaknak.

Újra használják

Portálunk arra volt kíváncsi, hogy a januártól életbelépett változás, hogyan érintette a szállásadókat. „Egyértelműen egyre több foglalás érkezik főleg a hosszúhétvégékre és az ünnepnapokra” – mondta Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Osztály elnökségi tagja. 

Rámutatott: az is érződik, hogy legtöbben a SZÉP-kártyás fizetést részesítik előnyben. „Nagyon gyorsan fogynak a helyek vármegyénk szálláshelyein, így a legcélszerűbb, ha valaki pihenést tervez, hogy időben foglalja le a kiszemelt szállást, mert így kedvezményesebben utazhat” – osztotta meg a szakember.

Érdemes kihasználni

A turisták számára a január és február nagyon kedvező, hiszen sokan a karácsonyi és szilveszteri fáradalmakat ilyenkor kívánják kipihenni

„Természetesen ehhez a szállásadók is igazodnak, és ilyenkor különböző kedvezményekkel igyekeznek minél több vendéget fogadni” – mondta korábban a boon.hu-nak Bágyi Péter, aki akkor a turisztikai szektor jövőjéről is beszélt portálunknak. 

„A bizonytalanság tapintható az egész ágazatban, hiszen az energiaárak megnövekedtek, és az élelmiszerárak is igencsak magasak, így csak abban tudunk bízni, hogy mivel mindenkinek szüksége van a pihenésre, így mindenképp élni fog a SZÉP-kártya adta lehetőségekkel, és így a szállásadóknak is lesz forgalma” – ismertette korábban a szakértő.

Egyre népszerűbb

A Széchenyi-pihenőkártya az egyik legnépszerűbb munkabéren kívüli juttatás, sok munkáltató él is ezzel a lehetőséggel. A portálunk által összegyűjtött adatok szerint a felhasználási trendvonal korábban látott emelkedése nem torpant meg. A kártyabirtokosok nagyjából ugyanakkora összeget, vagy egy kicsit többet költöttek turisztikai szolgáltatásokra tavaly, mint 2022-ben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!