Fejlesztés

2024.01.20. 07:00

Addig nézte, míg ráébredt: dolga van ezzel az épülettel (fotókkal, látványtervvel)

December óta látványos munkálatok kezdődtek a nyolcemeletes vasgyári ház külső homlokzatán.

Répássy Olívia

Fotó: Bujdos Tibor

Több éve naponta járt el valaki a Kiss Ernő 17. szám alatti irodaház mellett, és több mint két évvel ezelőtt igény született arra, hogy megvegye az épületet. Kérte, nevét ne írjuk meg, de elképzeléseiről nyilatkozott.

„Mindig is nézegettem, tetszett ez a magas ház, aztán megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne felújítani. Végül úgy döntöttem, beruházok. Hosszú folyamat volt ez, mint ahogyan szintén hosszú folyamat lesz majd a fejlesztése is. Az biztos, hogy magas minőségben szeretném elvégeztetni a felújítást, és az is biztos, hogy végül negyvennyolc 30-50 négyzetméteres lakás lesz kialakítva benne. De hogy ezek végül milyen funkciót kapnak, azt még nem tudom. Ez nagyban függ az engedélyeztetésektől. Szeretnénk majd megnyitni azt az utat, ami a HH2 alatt megy el, de nyilván ehhez is szükség van engedélyre, mert a terület osztatlan közös tulajdonban van” – mondta az új tulajdonos, aki azért adta a HH2 nevet az épületnek, mert kislányát Hannának hívják.

Kétlépcsős engedélyeztetés volt

Az új tulajdonos a Neo Építészműhely Kft.-hez fordult, hogy a felújítás megkezdődhessen.

„Ez a vasbeton vázas épület az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején épült, akkoriban korszerű, internacionalista stílusban. Mikor azonban a Lenin Kohászati Művek bezárt, az épületet üzemen kívül tartották éveken keresztül. Valamikor a 2000-es években egy magániskola üzemelt itt egy pár évig. Ma ez a ház energetikai szempontból már korszerűtlen a maga üvegburkolatos homlokzatával és fém nyílászáróival. A terület ráadásul helyi védelem alatt áll, ezért külső felújításának engedélyeztetése hosszú folyamat volt – mondta Eperjesi Szabolcs építész, aki beszélt a kétlépcsős engedélyeztetésről.

– Nyáron geodéták és építészek együttes munkájával mérték fel az épületet, majd a városi főépítésszel történtek egyeztetések, amik alapján elkészítettük a homlokzat tizenöt verzióját. Ezek kisebb-nagyobb lépésben tértek el az eredeti megjelenéstől.”

Így fog kinézni a régi irodaépület a Vasgyárban.

Végül decemberben hagyta jóvá az egyiket a tervtanács. Azt, amiben tizennégy szakember választotta ki a legmegfelelőbbet a városkép miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!