Hihetetlen

2023.02.12. 20:00

Így ébresztették fel Csipkerózsika-álmából a miskolci István malmot (fotókkal, videókkal)

Gabonát már biztosan nem őrölnek benne, de Miskolc paradicsomi helyét szeretné létrehozni benne az egykori iparterület tulajdonosa.

Szaniszló Bálint

A volt malomsiló tetejéről kitűnő kilátás nyílik a környékre

Fotó: BNR

A miskolci belváros határán magasodik az ég felé a 2011-ben végleg bezárt miskolci István malom silókomplexuma, amely hosszú évtizedeken át őrizte a térség kenyérnekvaló búzáját. Jó egy esztendeje egy akkor még rejtélyes felirat jelent meg az egyébként 55 méter magas siló Selyemrét felőli oldalán: KILÁTÓ. Az egykori malom telephelyét tulajdonló Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója, Szabó Viktor lebbentette fel a fátylat a titok elől: az iparterület gazdája új funkciót szán az építménynek: a tetején egy kilátót alakítanak ki, hogy az oda elzarándokolók eddig nem látott perspektívából tekinthessenek le a városra és környékére. A malomkilátó kuriózuma, hogy jó időben látszanak a tetejéről a Tátra csúcsai is. 

Az azóta eltelt egy esztendőben - bár beütött az energiaválság és az azzal járó gazdasági visszaesés - a társaság nem adott lejjebb terveiből, folyamatosan dolgoztak például azon, hogy a hatalmas silóépületet minden tekintetben alkalmassá tegyé a kilátó funkció betöltésére. A "lépcsőház" részen, ahol a KILÁTÓ felirata is díszeleg, ablakokat helyeztek be és immár működőképes a lift is, amely megkönnyíti a feljutást a siló tetején lévő kilátó részre. A tetőn  még ki kell cserélni a szigetelést és kialakítani a biztonságos, korlátokkal körülvett kilátóterületet. Munka tehát akad bőven. 

Mindehhez hozzátehetjük, hogy mindezeken túl grandiózusabb tervek is megfogalmazódtak, hiszen a silóhengerek belseje alkalmas kiállítóterek kialakítására, szó van mászófal kiépítéséről is és egy búvár-merülőmedence megépítésére is alkalmas lenne az építmény.

Jó gazdája lett 

Minden ott kezdődött, hogy 2011-ben végleg bezárták a malmot, az akkori tulajdonos Tiszpalakonya mellett épített egy minden tekintetben korszerű üzemet. A miskolci egykori István malom egészen 2017-ig tetszhalott állapotban volt. Minden mozdíthatót elvittek belőle. Az enyészetnek adott komplexumban az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. látott fantáziát, 2017-ben meg is vette az egész telephelyet, és megkezdődhetett a tereprendezés és az új funkciók kitalálása, kialakítása. Látványos momentum volt, amikor 2018 nyarán felrobbantották a kis silót. 

Szabó Viktor a malom silójának tetején

„Azt szeretnénk, ha egy élhető, kellemes, energiatudatos környezet alakulna ki a volt malom területén. Éppen ezért napelemes rendszereket telepítettünk, gyarapítottuk a zöldterületeket. A terület nagyobb részének parkosítása is megtörtént, tujákat, lombos fákat ültettünk el és autóparkolókat alakítottunk ki. Úgy gondoltuk, hogy olyan mikrokörnyezet kell, ahol a gazdasági tevékenység és a kikapcsolódási lehetőségek jól megférnek egymással, sőt akár turisztikai látványosságok is létrejönnek. Az egykori malom irodaépületeit felújítottuk és java részét már át is adtuk bérlőknek - mondta Szabó Viktor. - Célunk egy olyan átfogó, az ingatlan egészére kiterjedő ingatlanfejlesztés, amely nemcsak cégünk, hanem Miskolc javára is válik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában