Jegyzet

2024.01.11. 20:00

Szomorú: épp tizenöt éve, hogy bezárt a gyár

Hajdu Mariann

A vasgyár látképe.

Fotó: Bujdos Tibor

Szomorú évforduló: az idén 15 éve, hogy bezárt a legnagyobb gyár, a DAM a kohászat, a Vasgyár területén. Hajdanán több mint 15 ezer embernek adott munkát, ma elhagyott „holdbéli táj”, amit lassan visszavesz a természet. Sokáig reménykedtek a termelés újraindításában, ám emellett szinte a bezárással egy időben elindult a gondolkodás, mi lehetne a hatalmas, 130 hektáros terület sorsa. Amely város a városban. Az ipari hasznosítás ugyanúgy felmerült, mint a kulturális – külföldön a régi ipari területek közül többet is így hasznosítottak – és az az ötlet is fel-felbukkan, hogy nem is egyszerre, hanem lépésről lépésre kellene – például civileknek – „visszafoglalni”. Eddig az összes ötlet kerékbe tört, aminek sok-sok oka van: a gyár nagy része magántulajdonban van, emellett osztatlan közös is a tulajdon, ami nem kedvez a hasznosítási elképzelésnek.

Márpedig valamit tenni kell, mert az idő könyörtelenül folyik. Újabb 15 év, és nem lesz bent hasznosítható épület, csak dzsungel, rozsda, romhalmaz. Vagy az lesz az igazi megoldás?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában