albérletpiac

2021.07.13. 07:00

Kiad(hat)ó már az egész világ

Szárnyal megyénkben és Miskolcon is az albérletpiac. Szinte bármi kiadható. Csak legyen az a pénz, amit megadnak érte.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Időben kezdjék el az albérletkeresést, mert aki későn ébred, jóval drágábban juthat bérleményhez. Mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást. A koronavírus-járvány esetleges negyedik hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállás esetén a bérleti szerződést felmondhassák. Ingatlanszakértők így foglalták össze azokat az ismérveket, amelyek Miskolcon vagy egy Miskolchoz hasonló egyetemi városban a lakhatást kereső hallgatók számára megszívlelendőek lehetnek a közeljövőben.

Idejében elkezdődött

Szabó Béla albérletet keres fiának, Henriknek, aki ősztől várhatóan a Miskolci Egyetem hallgatója lesz. Mint mondta, hallották, hogy az utóbbi időben egyre emelkedik az albérletek ára, ami az egyetemi pontszámhúzás napja – július vége – után még meredekebb lesz.

Összefogtak még két reménybeli miskolci egyetemista fiatal szüleivel, és így próbálnak egy lakást kibérelni, aztán a költségeket elosztják. Elsősorban az Avasi lakótelepen keresgéltek, és azt tapasztalták, hogy kínálat van, de nagyon gyorsan elkel egy-egy jobb paraméterekkel rendelkező lakás. Az árak pedig araszolnak az ég felé. Egy átlagos, 50 négyzetméter körüli lakás havi bérleti díja akár 80-100 ezer forint is lehet. Úgy tűnik, sikerül dűlőre jutni egy bérbeadóval, ráadásul elég szeptembertől fizetni a díjat.

Az Avas és a belváros

Kovács Ildikó, az egyik vezető ingatlanközvetítő cég miskolci üzletkötője ezzel a divatos kifejezéssel foglalta össze a miskolci albérlethelyzetet: „Az a helyzet, hogy jelenleg Miskolcon mindent is ki lehetne adni albérletbe, akkora a kereslet irántuk. A legfrekventáltabb övezetek az egyetem közelsége miatt az Avasi lakótelep, illetve a belváros, amely – bár nagyon drága – elhelyezkedése miatt sokak számára – akik persze ezt meg is tudják fizetni – vonzó lakóhely.

Kovács Ildikó megerősítette, hogy nagyon magasak a miskolci albérletárak is, alkalmazkodva az ingatlanpiachoz, amely errefelé is folyamatos drágulásban van. Átlagosan 25-50 százalékkal magasabbak a jelenlegi albérletárak, mint korábban. Mivel a kereslet is nagy, ezekbe az emelt árakba is kénytelenek előbb-utóbb belenyugodni a lakhatást keresők.

Érdekesség, hogy amíg korábban ez éppen fordítva volt, a garzon ma már annyira nem menő az albérletek között. Aki egyedül él, az is inkább egy 35 négyzetméteres, másfél szobás lakást vesz ki, hogy nagyobb legyen az élettere. A kisszobát tudja hálónak használni és elszeparálni, a másik pedig ott van nappalinak és dolgozószobának. „A garzon ma már inkább az idősek körében megy, mert sokan vannak úgy, hogy nekik már elég egy szoba.

A két, három vagy négy helyiségből álló lakások nagyon mennek, a gyermekes családok szívesen költöznek bele ilyenbe.

Kovács Ildikó szerint a nagy dömping tényleg majd július vége után indul el, augusztus közepén csúcsosodik, az egyetemisták megrohanják az akkor még szabadon lévő albérleteket.

Máshol is ugyanígy van

A budapesti és a Miskolchoz hasonló nagyobb városok albérletpiaca az elmúlt hónapokban ugyancsak a komoly élénkülés jeleit mutatta: a járványhelyzet enyhülésével, majd a korlátozó intézkedések részleges és teljes feloldásával újraindult a vendéglátó- és szolgáltatóipar, éledezni kezdett a turizmus, amelyek hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt is. Júniusban már kiugró volt az érdeklődés a bérlők részéről, és a keresleti oldal fizetőképessége is erősödött. A tendenciát tovább erősítette, hogy ezzel párhuzamosan szép lassan elindult a budapesti belvárosi lakások visszaáramlása a rövid távú kiadást célzó piacra. Így a megszokottól eltérően a nyár ellenére júniusban is pörgött az albérletpiac: a hosszú távra tervező bérbeadók több bérlő közül válogathattak, és hamarabb kiadhatták a lakásukat.

Miközben a bérbeadók továbbra is óvatosak, és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!