új lakások

2021.05.15. 20:00

Hiába a járvány, nő a lakásépítési kedv

Négyszeresére nőtt öt év alatt a 10 ezer lakosra jutó új lakások száma. Budapest vonzereje csökkent, több megye is egyre nagyobb élénkülést mutat.

Bacsó István

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pandémia ugyan erős ingadozásokat okozott az ingatlanpiacon, de a forgalom és a fizetőképes kereslet nem csökkent, sőt mind Miskolcon, mind a megyében hiány van új építésű ingatlanokból. Korábbi helyzetelemzésünk megállapítása volt ez.

„Nekünk a várakozásokkal ellentétben 2020 jobb évünk volt, mint 2019. Miskolcon van piac. Sőt, új építésű ingatlanokból akár ötször annyira is lenne igény, mint amennyit most kínálni tudunk! Előfordul, hogy jönnek vevők 60-70-80 millió forint készpénzzel, és nem tudok nekik megfelelő házat mutatni. Egyszerűen nincsenek” – mondta el tapasztalatait Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont tulajdonosa.

Állítását a héten publikált tanulmány is alátámasztja. Az ingatlan.com saját adatain és a hivatalos KSH-számokon alapuló elemzése azt vizsgálta, hogyan alakult az újlakás-átadások száma lakosságarányosan és a lakás­állományra vetítve az utóbbi években az országban.

Legfontosabb megállapításaik szerint mintegy négyszeresére nőtt 2015 óta a 10 ezer lakosra jutó új lakások száma Magyarországon. A lakásépítési kedvet azonban 2020-ban visszavetette a járvány és a kedvezményes lakásépítési áfa korábbi eltörlése.

Az érdeklődések száma azonban éves szinten százhatvan százalékkal nőtt már az idén is, de 2019-hez képest is hatvanszázalékos a növekedés. Úgy vélik, ez annak is köszönhető, hogy a kormány visszavezette az ötszázalékos újlakás-áfát. A potenciális vevők tehát az építkezések felfutását várják. Hiszen, ahogy a saját szakértőink is elmondták, igény és vásárlóerő van – nem kis részben az igénybe vehető állami támogatások széles skálájának köszönhetően –, amit azonban az építőipar nem tudott lekövetni.

Ha tartósan fennmarad a mostani helyzet, különös tekintettel a 2021-től újból bevezetett kedvezményes lakásépítési áfára, az elérhető olcsó hitelekre és támogatásokra, valamint az enyhülő járványhelyzetre, akkor lendületes bővülésre van kilátás.

Sok, de nem elég

„Tavaly több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami évtizedes csúcsot jelentett. A kiemelkedő múlt évi adatoknak köszönhetően 2020-ban már 28,9 lakás­átadás jutott 10 ezer lakosra, szemben a 2015-ös 7,7 új lakással, azaz durván négyszeres volt a növekedés. Az, hogy a járvány évében ért el kiugró adatokat az új lakások piaca, elsősorban azzal magyarázható, hogy ez a szegmens lassabban reagál a válságra. A múlt évben átadott lakások többségének építése ugyanis jellemzően 1-2 évvel korábban indult” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „a lakosságarányos adatok alapján az is látható, hogy a fővároson kívüli piac nagyon megerősödött az utóbbi években. Budapesten tavaly 36,5 új lakás jutott 10 ezer lakosra, miközben több megye, Hajdú-Bihar, Somogy, Pest és Győr-Moson-Sopron megelőzte a fővárost. Utóbbi megyékben 38,2–85,4 új lakás jutott 10 ezer főre.”

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nógráddal és Tolnával együtt sereghajtó. Egyértelműen kitűnik, hol mozog a több pénz az országban.

„A járványhatás tehát nem látszik a lakásátadások számában, de az építési kedv visszaesett. 2020-ban kevesebb mint 30 ezer lakóingatlanra adtak ki engedélyt, ez pedig több mint 10 ezres csökkenést jelent az előző évek számaihoz képest. A csökkenésben fontos szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa, ami azonban most újra bevezetésre került. Ennek hatása később fog látszani” – mondta Balogh László.

A fejlesztések azonban országosan rendkívül erős szórást mutatnak, ahogyan az árak is. Ez nyilván egyenesen arányos a helyi fizetőképes kereslettel. Azonban előfordulhat az is, hogy hiába van helyben is igény és pénz, például a megyénkben, mégsem épül elegendő új ingatlan. Ennek oka pedig az, hogy továbbra sincs elegendő építőipari vállalkozás, nincs elég szakember a térségünkben – erősítette meg a miskolci szakértő.

A kereslethez jelenleg a következő átlagárak társulnak az ingatlan.com elemzése szerint: Budapesten az eladásra hirdetett új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára április végén, május elején 907 ezer forint volt, míg Debrecenben 663 ezer, Kecskeméten 624 ezer, Győrben pedig 521 ezer forintot tett ki. „Egy jó helyen épült, magas minőségű ingatlan négyzetméterára Miskolcon is elérheti a félmilliót. Nálunk az a probléma, hogy már alig vannak elérhető építési telkek a város belterületén” – mutatott rá Demeter Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!