Lakáshelyzet

2021.04.17. 20:00

Ötévnyi kereset kell egy lakásvételhez

A lakásárak emelkedése a járvány okozta megtorpanás ellenére sem állt meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Takarék Index még a 2020-as állapotokat elemezve megállapította: míg az északi régióban, például Borsod-Abaúj-Zemplénben, Nógrádban és Hevesben 3–5 évi nettó átlagbérből lehet megvásárolni egy 60 négyzetméteres lakást, addig Hajdú-Biharban akár 8 évnyi fizetést is össze kell gyűjteni. Általában a nagyvárosokban élőknek kell hosszabb ideig spórolniuk, de ebből a szempontból is különleges a helyzet a fővárosban, ahol átlagosan több mint 11 évi keresetet kell félretenni ehhez.

Másként nőtt

A lakóingatlanok értéke 2014 óta országos átlagban 146 százalékkal növekedett, ami 2020-ra jóval meghaladta a 2008-as válság előtt árszintet. Bár ebben az időszakban nőttek a jövedelmek is, de jelentősen kisebb mértékben, 2020. harmadik negyedévére csak mintegy 66 százalékkal lettek magasabbak a hat évvel korábbi szintnél.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó bére Észak-Magyarországon tavaly 216 186 forint volt a KSH összesítése szerint. A térségben az élen Heves megye munkavállalói álltak 243 468 forinttal, utánuk Borsod-Abaúj-Zemplén következett 207 644, míg a sor végén a nógrádiak voltak átlag 188 821 forintos keresettel.

A béreket a KSH tavaly év végi használtlakás-áraival összevetve kiderül, hogy a havonta kézhez kapott fizetéseket a megyeszékhelyek lakásainak átlag 234 forintos négyzetméterára mindenütt meghaladta. Kedvezőbb volt a helyzet a kisebb városokban és a községekben, mert előbbiben 151 ezer, utóbbiban 67 ezer forintos középáron kínálták a használt ingatlanok négyzetméterét.

Forrás: KSH

A Takarék Index elemzői legfrissebb kutatásukban azt vizsgálták, miként alakult a lakások megfizethetősége a jövedelmek és a lakásárak változása alapján. Járási szinten összehasonlítva megállapították, hogy alig van olyan kisrégió, amelyben romlott volna a vásárlók helyzete 2008-hoz képest. E szerint tavaly egy négyzetméternyi lakásért általában kevesebbet kellett dolgozni, mint a gazdasági világválság előtt.

Lakáshoz jutni 2020-ban a legnehezebben Budapesten, valamint Somogy, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében lehetett, ahol legalább másfél havi nettó átlagjövedelmet kellett kifizetni egy ingatlan négyzetméterének a megvásárlásához. Egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás megszerzéséhez ezeken a területeken így legalább 7 és fél évnyi jövedelemre volt szükség.

Lényegesen könnyebb helyzetben voltak viszont a lakásvásárlás előtt állók Észak-Magyarország járásaiban, ahol nagyrészt kevesebb mint egyhavi jövedelemből megvehették a lakások négyzetméterét. Megfizethetőség szempontjából ez a Borsod-Abaúj-Zemplénben, Nógrádban, Hevesben, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében élőknek volt könnyebbség, ahol egy 60 négyzetméteres ingatlant kevesebb mint ötévnyi munkajövedelemből is megvásárolhattak. Feltéve, ha nem a megyeszékhelyen éltek, mert ott az árak ennél magasabbak voltak. Lakást vásárolni a legnagyobb ráfordítással Budapesten és környékén, a Balatonnál, Győr, Kecskemét, Debrecen, valamint Sopron, Mosonmagyaróvár és Szentgotthárd környékén lehetett.

A Takarék Index elemzői megvizsgálták azt is, hogy lakásvásárlási szempontból milyen lehetőségei vannak a különböző gazdasági ágakban foglalkoztatottaknak. Megállapításuk szerint a járműgyártásban és a pénzügyi szektorban dolgozók könnyebb helyzetben vannak, mint a kereskedelemben, az egészségügyben vagy a szociális ellátásban alkalmazottak.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a vegyianyag- és termékgyártásban foglalkoztatottakat emelték ki mint akik a legjobban fizetett alkalmazottak közé tartoznak, és számításuk szerint nagyjából félhavi bérükből képesek megvásárolni egy lakás egy négyzetméterét. Vagyis egy átlagos méretű otthonra körülbelül háromévi jövedelmüket, vagy még annál is kevesebbet kell félretenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!