egyenlőtlenségek a kereskedelemben

2021.03.19. 17:30

Vásárlással megmenthetőek a kis ruhaboltok

A bevétel a megoldás a kis üzletek gondjára – árusítani szeretnének.

20210317 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Eladó vagy kiadó és bezárt ruházati üzletek Miskolc belvárosában a koronavírus-járvány miatt szigorítás idején.

Fotó: Ádám János

A megyei iparkamara tavaly májusban, a járvány első hullámában végzett felmérése arról tanúskodott, hogy a kereskedelmi ágazatban egyenlőtlenségek alakultak ki. Míg az élelmiszer-kereskedelmi egységek és a drogériák óriási bevételnövekedést értek el, a más területen működő üzletek – mint a ruha, cipő, bútor, ajándék – jelentős mértékű veszteségeket szenvedtek el. Sok egység bezárt, és közel negyedüknél elbocsátásokra került sor.

Egyenlőtlenségek

A sétálóutca kereskedőinek helyzetéről a Miskolc Belvárosi Gazdaságfejlesztő Klaszter elindításában részt vevő Szűcs Lajos, az Adidas márkabolt tulajdonosa már tavaly decemberben, a veszélyhelyzet árnyékában zajló karácsonyi bevásárlási szezonban lehangoló helyzetjelentést adott. Akkor úgy nyilatkozott: az üzlettulajdonosok nagy nehézségek árán próbálják kitermelni a költségeiket, és úgy látta, hogy a főutcai kereskedők egy része tavaszra vélhetően fel fogja adni. Most ennél is borúlátóbban fogalmazott: a vártnál is többen felszámolhatják az üzletüket, ha fennmarad a kereskedelmi egységek működését szabályozó előírásokban tapasztalható egyenlőtlenség. Mert míg a járványhelyzetre tekintettel a kis üzleteket bezárásra ítélték, addig az előírás a ruházati termékeket is forgalmazó multinacionális bevásárlóközpontokra nem vonatkozik.

Fotó: Ádám János

A szigorításokat így túlnyomó részben a magyar kiskereskedők érzik meg, annak ellenére, hogy úgy látják: az előírásokat könnyebben be tudnák tartani, mint egy napi sok ezer fős forgalmat lebonyolító nagyáruház.

Raktárban maradt

A megkülönböztetés azért is érzékenyen érinti most a ruházati kereskedelmet, mert a szezonváltásra kellene készülniük. Tavaly a tavaszi szezon és a nyár kezdete szinte teljesen kiesett a forgalmukból, így jelentősnek mondható áru ragadt bent. A minőségi, márkás termékek esetében a rendeléseket azonban már akkor, egy fél évvel ezelőtt le kellett adniuk. Az idei kollekció átvétele már elindult, a beérkező áru viszont egyelőre a raktárban halmozódik. Igaz, óvatosabban számoltak a beszerzéseknél, mert senki nem szeretné, ha a kiszámíthatatlan bezárások miatt eladhatatlan áru tönkretenné a vállalkozást. Az árubeszerzés finanszírozására lehetőség lenne most az állami kamatmentes kölcsön felvételére, de annak visszafizetéséhez árusítaniuk is kellene.

Őrzik a szakembert

– A ruházati szakmában az év eleje mindig nehéz. A január és február hagyományosan önfenntartó hónapok, a március a bezárás miatt viszont most értékelhetetlen. A bevétel teljes hiánya sok boltnak az utolsó késszúrás lesz – osztotta meg véleményét a Miskolcon több ruházati üzletet üzemeltető Gála Kereskedelmi Zrt. tanácsadója, Iglai Szabolcs. Régi tapasztalat azonban – tette hozzá –, hogy minden válság után új erőre kap a piac. Így lesz ez most is, véli, akár a meglévő, akár új szereplőkkel. Várakozásai szerint a válság hatására átalakul majd az üzletek bérleti piaca is, és rugalmasabban kezelik a jövőben esetlegesen felmerülő problémákat az ingatlantulajdonosok is.

Fotó: Ádám János

A kiskereskedelem túlélésének problémájaként említi viszont, hogy az ágazatban az elmúlt három évben a kötelező emelések következtében jelentősen nőttek a bérek, amivel nem tartott lépést a vásárlóerő növekedése. Az újranyitásra váró üzletekben azonban igyekeznek megoldást találni a jó szakemberek megtartására, miután a képzett munkavállalókból hiány van a munkaerőpiacon, és nincs megfelelő utánpótlásképzés sem. Ahogy fogalmazott: jelentkező bőségesen van, de alkalmas embert elvétve találnak.

(A borítóképen: Várják az újranyitást, azzal a reménnyel, hogy a válságos idők után mindig új erőre kap a piac)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!