Helyi gazdaság

2012.09.13. 14:44

Jobbik: törvénytelenül birtokolnak 100 hektár magyar földet külföldi offshore-cégek

Budapest, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - A Jobbik szerint törvénytelenül birtokol majdnem 100 hektárnyi területet Szigetszentmiklós mellett két külföldi offshore-cég.

Budapest, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - A Jobbik szerint törvénytelenül birtokol majdnem 100 hektárnyi területet Szigetszentmiklós mellett két külföldi offshore-cég.Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, Simon Peresz jelenlegi izraeli államfő 2007 őszén egy gazdasági fórumon arról beszélt, Izrael felvásárolja Magyarországot. Az ellenzéki politikus szerint "ez a folyamat lassan célba ér". Példaként azt a 95 hektáros területet hozta fel, amely Szigetszentmiklós és Budapest között fekszik az M0-ás autóút két oldalán és amelyet a vízművek 2006-ban adott el egy Campfield nevű cégnek, amelyiknek két offshore-vállalkozás a tulajdonosa. Hegedűs Lórántné ismertetése alapján a tulajdoni lap szerint a területből 94 hektárnak aranykorona-értéke van, vagyis jelenleg is az 1994-ben életbe lépett termőföldtörvény hatálya alá esik. Ez a törvény ugyanakkor kimondja, hogy külföldi cégek tulajdonában nem lehet magyar termőföld - mutatott rá. Éppen ezért a Jobbik idén júliusban az ügyészséghez fordult. A pest megyei főügyész azonban augusztus 27-i válaszában azt írta: értelmezése szerint ez egy kivett vízmű terület, vagyis jogos volt az eladás - fejtette ki Hegedűs Lórántné. Hangsúlyozta: a főügyész állítása sem a tulajdoni lapból, sem a szerződésből nem derül ki, ráadásul álláspontjuk szerint ha az eladás jogos is volt, a tulajdonlás jelenleg akkor sem az. Éppen ezért a Jobbik panaszt tett a főügyészi válasz ellen a legfőbb ügyésznél. Hegedűs Lórántné kiemelte azt is: pártja a jövőben az elszámoltatás jegyében rendszeresen szót emel majd hasonló esetek ellen.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!