Helyi gazdaság

2012.01.25. 10:49

Ernst & Young: Magyarország a legnyitottabb gazdaság a régióban

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - A még mindig nehéz világgazdasági helyzet ellenére a világ hatvan vezető gazdaságában a globalizációs folyamat továbbra is enyhén növekszik az Ernst & Young legújabb tanulmánya szerint; Magyarország továbbra is nyitott gazdaság, az Ernst & Young Globalizációs Indexén megtartotta tavalyi 10. helyét, míg a közép-kelet-európai régióban az első helyre került.

Budapest, 2012. január 25., szerda (MTI) - A még mindig nehéz világgazdasági helyzet ellenére a világ hatvan vezető gazdaságában a globalizációs folyamat továbbra is enyhén növekszik az Ernst & Young legújabb tanulmánya szerint; Magyarország továbbra is nyitott gazdaság, az Ernst & Young Globalizációs Indexén megtartotta tavalyi 10. helyét, míg a közép-kelet-európai régióban az első helyre került.

 

A könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató társaság harmadik éve jelenteti meg a globalizációs folyamatokat vizsgáló, saját kutatásra alapozott jelentését, amely a cég által összeállított Globalizációs Indexen és ezer vállalatvezető véleményének 2011. végi megkérdezésén alapul.

A Globalizációs Index a 60 legnagyobb gazdaság GDP arányos globalizációs folyamatát vizsgálta, míg a felmérés a cégvezetők globalizációval kapcsolatos véleményét szerette volna megismerni. Az eredményekből az látszik, hogy mennyire nyitottak, vagy zártak az egyes gazdaságok. A felmérés emellett előrejelzésként is szolgál a következő négy évben várható globális és regionális GDP-növekedésről.

A közlemény szerint Magyarország Csehországot és Szlovákiát is megelőzve első lett Közép-Kelet-Európában, és a tavaly elért teljes pontszámát hat századdal növelve megtartotta 10. helyét a nemzetközi összehasonlításban, míg a kereskedelmi mutatók szempontjából a világ negyedik legnyitottabb gazdasága. A GDP-arányos teljes kereskedelmi mutatószáma 185 százalékra, az index 99 százalékos átlagának közel duplájára bővült. Magas eredményt kapott az ország a kutatás-fejlesztési transzfertevékenységekre is, amelyek a GDP 0,93 százalékát tették ki, ez a 0,36 százalékos átlag közel háromszorosa.

Magyarország Globalizációs Indexen elért magas eredménye azt mutatja, hogy az ország továbbra is az egyik legnyitottabb gazdaság - fejtette ki a közleményben Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója. Ezt az adottságot az ország gazdasági stratégiájának megalkotásakor figyelembe kell venni még akkor is, ha egyes politikai döntések hatására ezek a mutatók csökkenhetnek - hangsúlyozta. A megkérdezett vállalatvezetők többsége által jósolt recesszió különösen érzékenyen érintené Magyarországot, figyelembe véve az ország törékeny gazdasági helyzetét - idézi a közlemény a vezérigazgatót.

Az Ernst & Young előrejelzése szerint a globális GDP csupán 3,4 százalékkal növekszik 2012-ben, ennek ellenére a globalizációs növekedés töretlenül folytatódik egészen 2015-ig. A fejlett országok lassú gazdasági növekedését továbbra is a feltörekvő BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína teljesítménye húzza fel.

Az Ernst & Young arra számít, hogy a fejlődő országok együttes GDP-je 2012-ben 5,3 százalékkal bővül majd, amivel ismét túlszárnyalják a fejlett országokat. Európában még akkor is minimális GDP növekedést jósol az index, ha sikerül megoldani az adósságválságot, míg az Egyesült Államokban csupán 2,5 százalék körüli bővülést jelez.

Az Ernst & Young előrejelzésénél is borúsabban látták a közeljövőt a felmérésben megkérdezett cégvezetők. Annak ellenére, hogy a válaszadók továbbra is optimisták a fejlődő piacok középtávú lehetőségeivel kapcsolatban, több mint felük úgy vélte, hogy a globális gazdaság ismét recesszióba fordul az idei év végére, amely várhatóan magával hozza a protekcionista politikát és intézkedéseket. Ez a hozzáállás, valamint az euróövezet adósságválsága, illetve a globális gazdaság lelassulása egy újabb hitelválság lehetőségét vetíti előre, mivel a bankok a bankközi piacokba vetett bizalom gyengülésének hatására csökkenthetik hitelezésüket - derül ki a közleményből.

Az Ernst & Young úgy véli, hogy hosszú távon azok a cégek maradnak fenn, amelyek képesek elsajátítani egy újfajta gondolkodást, a vállalatoknak rugalmas üzleti modelleket kell kialakítaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!