Helyi gazdaság

2011.05.05. 13:34

IMF: Nemzeti erőfeszítések kellenek a portugál reformprogram sikeréhez

<p>"Valódi nemzeti erőfeszítésre" van szükség a portugál reformprogram sikeressége érdekében - közölte csütörtökön közös közleményben a Nemzetközi Valutaalap vezetője és az Európai Bizottság gazdasági ügyekben illetékes biztosa. Dominique Strauss-Kahn és Ollie Rehn egy nappal azután nyilatkozott, hogy José Socrates portugál kormányfő bejelentette: Lisszabonnak sikerült megegyeznie a nemzetközi szervezetekkel az országnak adandó, 78 milliárd euró összértékű pénzügyi mentőcsomagról.</p>

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a program nagy erőfeszítéseket kíván a portugáloktól" - közölte a két szervezet, hozzátéve, hogy ezért arra sürgették a portugál hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a leginkább sebezhető társadalmi csoportok védelme érdekében. A szervezetek szerint a mentőcsomagért cserébe vállalt reformprogram három pilléren nyugszik: a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést segítő intézkedéseken, az államadósság és a költségvetési hiány csökkentését szolgáló fiskális döntéseken, valamint a portugál pénzügyi szektor stabilitását biztosító lépéseken.

A három évre szóló terv egyébként a korábbinál hosszabb időt ad arra, hogy Portugália három százalékos szintre csökkentse a költségvetési hiányt. A program idén 5,9 százalékos, jövőre 4,5 százalékos 2013-ra pedig három százalékos hiánycsökkenéssel számol. A portugál kormány márciusi terve szerint már jövőre három százalékra mérsékelték volna a hiányt, de azt a parlament leszavazta, megbuktatva ezzel a kormányt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!