Helyi gazdaság

2010.07.28. 17:41

Matolcsy György célzott, hatékony támogatásokról beszélt

<p>Új nemzeti gazdaságfejlesztési rendszert alakítanak ki, amely szakít az elmúlt 20 év kudarcot vallott gyakorlatával - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchenyi Terv vitairatának bemutatóján szerdán.</p>

Mint fogalmazott, nem a költségvetési egyensúlyt helyezik az első helyre, hanem célzottan támogatják a beruházásokat, munkahelyeket teremtenek, és az így megindult növekedés eredményezi az egyensúlyt. A nemzetgazdasági miniszter szerint ahogy 10 éve az első Széchenyi Tervnél, úgy most is egy 200 oldalas, "csontig lecsupaszított" vitairatot készítettek és várják a tudományos, üzleti illetve a civil szféra javaslatait ahhoz, milyen legyen a program. Hozzátette: "okosan oda kell tenni a pénzt, ahol szükség van rá", a pályázati rendszert és intézményt pedig emögé kell állítani.

A nemzetgazdasági tárca vezetője arról is beszélt: a második Széchenyi Terv 2030-ig tervez, és akkorra az uniós átlag feletti színvonalat célozza meg Magyarországon. Ez történelmi siker lehet, amelyhez az első 10 évre szóló nemzetgazdasági koncepció elkészült - tette hozzá. Ennek része az 1 millió új munkahely teremtése is, beruházások segítségével. Matolcsy György összehasonlította az első Széchenyi Terv és az előző kormány fejlesztési politikáját. Mint mondta, az előző kormánynak nem sikerült tőkét vonzania az állami forrásokhoz, így sokkal kevesebb projekt valósult meg jóval drágábban, kevés és nem jól célzott pályázat volt, három év alatt 9 ezer munkahelyet teremtett csupán, szemben az első program másfél év alatt elért 32 ezres számából.

Matolcsy György azt is fontosnak tartja, hogy ne legyen 50-100 kiemelt cél, hanem legyen 7 kiemelt terület. Ezek között az egészségipar, a zöld gazdaságfejlesztés, a lakásprogram, az üzleti környezetfejlesztés, a tudomány és innováció, a foglalkoztatás, valamint a tranzitgazdaság szerepel. A nemzetgazdasági miniszter szerint a körülbelül 1000 pályázatot 100 és 200 közé kell csökkenteni, mert az eddigi rendszer kaotikus volt, az új pályázatoktól pedig stabilitást, egyszerűséget és gyorsaságot várnak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!