Helyi gazdaság

2010.07.28. 17:46

AZ LMP örül az Új Széchenyi Tervről kezdődő társadalmi vitának

<p>Az LMP örül annak, hogy társadalmi vita kezdődik a kormány által bejelentett Új Széchenyi Tervről, bár annak alapkoncepcióját elhibázottnak tartják - mondta szerdai sajtótájékoztatóján a párt választmányi szóvivője.</p>

Tordai Bence a terv legrosszabb elemének a Magyarország tranzitgazdasággá alakítására vonatkozó elképzeléseket nevezte. A koncepció legpozitívabb eleme a zöld gazdaságfejlesztés és az energiatakarékos lakásprogram - tette hozzá a szóvivő.

Tavaly még "zöld" Széchenyi Tervről beszélt a Fidesz, míg az új koncepció kevéssé veszi figyelembe a természeti korlátokat - értékelte Tordai Bence a kormány szerdán bemutatott Új Széchenyi Tervét. Az LMP választmányi szóvivője pozitívan értékelte a keresleti szemléletet, vagyis azt az elképzelést, hogy a pályázatok kiírása előtt megkérdezik a vállalkozókat és önkormányzatokat arról, mire lenne szükségük.

A gazdasági újjáépítés évének nevezte 2010-et Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv vitairatának szerdai bemutatóján, Budapesten. Mint mondta: hosszú idő óta végre biztos lábakon állunk ehhez, és az IMF-tárgyalások megszakadása valamint a leminősítések csak időleges zavarokat okoztak szerinte. A programnak egyébként hét kiemelt területe van. Kevesebb pályázat lesz, de ezeket egyszerűen és hatékonyan bírálják el az ígéretek szerint. A programhoz azonnal 155 milliárd forint áll rendelkezésre, de bevonják az uniós szabad forrásokat és az átcsoportosításra kerülő összegeket is. A vállalkozók, a tudományos és a civil szféra szeptember 15-ig tehet további javaslatokat a programhoz, maga a Széchenyi Terv pedig január 15-én, az előző program 10. évfordulóján indul útnak - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!