Nézegessen képeket!

2024.02.10. 15:00

Mutatjuk a legrégebbi fotókat Miskolcról

Milyen lehetett az élet száz éve Miskolcon? Íme néhány kép egy kis időutazásra!

Munkások Diósgyőrben 1909-ből.

Forrás: Fortepán/Fortepán / Magyar Földrajzi Múzeum Erdélyi Mór cége

Lehet, hogy készültek régebbi fotók Miskolcról - ha igen, és van önnek ilyen, szívesen bemutatjuk - de a Fortepán képgyűjteményében az összeállításunkban szereplő képek a legrégibbek vármegyénk székhelyéről. 

A legelső ilyen emlék 1908-ból való és egy lillafüredi tájképet ábrázol, a háttérben néhány sétáló embert is kivehetünk, ha figyelmesen nézzük. Hol volt még akkor a Palotaszálló? A gyönyörű épületet csak közel húsz év múlva, 1925-ben kezdték el építeni, és 1929-ben fejezték be. A Fortepán-gyűjteményben egyébként sok-sok kép van a 30-as évekből a palotáról és Lillafüredről is, ebből is látszik, kedvelt üdülőhely volt országszerte akkoriban. 

No de térjünk vissza az 1900-as évekbe. 1909-ből egy diósgyőri kohászatban készült kép őrződött meg az utókornak. A régi fotók között van egy szintén Lillafüreden készült sorozat: egy úri társaság evez a vadregényes Hámori-tavon 1915-ben, őket piknikezés közben is lencsevégre kapták. A hejőcsabai gyógyszertár 1912-es fotóját is beválogattuk az összeállításunkba, jelenlegi állapotáról nemrég számoltunk be portálunkon.

1928-ból való egyik személyes kedvencünk, ami egy korabeli buszt mutat be. Képzeljük el, milyen lehetett rajta utazni a miskolci utcákon! 

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában