Erre figyeljünk!

2023.04.28. 20:00

A nyári időszakra is fel kell készíteni az autót

Az abroncscsere mellett egy átfogó tavaszi felkészítést is érdemes elvégezni.

Pap Gyula

A gumicsere is időszerű

Fotó: MW, Móricz István

Ebben a hónapban egyszerre tapasztalhattuk meg a hajnali fagyokat, és a tavasz közeledtét, az emelkedő napi átlaghőmérsékletet. Itt az ideje, hogy lecseréljük – kivéve, ha négy évszakossal rendelkezünk - a téli gumikat. Az abroncscsere mellett egy átfogó tavaszi felkészítést is érdemes elvégezni.

Időben cseréljük a gumikat

– Azt szoktuk tanácsolni ügyfeleinknek, hogy hagyják fent a téli abroncsokat egészen addig, amíg a napi átlaghőmérséklet nem emelkedik hét Celsius fok fölé – mondta el Ujlaki László a Borsod Autó Kft vizsgabiztosa. – A tavaszi reggeleken és estéken ugyanis még mindig lehűlhet annyira a hőmérséklet, amihez a téli gumi több biztonságot nyújthat munkába menet, illetve hazafelé. Egy-egy tavaszi záporról, kiadósabb esőzésről nem is beszélve, amikor a síkossá váló aszfalton csökkenhet az autó kontrollálhatósága, a féktáv pedig jelentősen megnőhet. Ha elmulasztjuk a cserét és nyáron is a hidegebb időre való abroncsokkal autózunk nemcsak gyorsabban kopik el a kerekek felülete, hanem csökken gépkocsi stabilitása, megnövekszik a fékút, valamint zajosabb lesz a gördülés is – hangsúlyozta.

Ujlaki László vizsgabiztos

– Egyébként a használat mértéke, valamint a gumik kémiai összetételének változása egyaránt hatással van az abroncsok élettartamára. Ettől is függ, hogy a gyártástól számítva hány évig ajánlatos egy-egy garnitúrát használni, az biztos, hogy a 8-10 éves darabok már cserére érettek. A gumik profilmélysége is meg tudja határozni, meddig autózhatunk biztonságosan az adott abroncsokkal – ez az érték a nyáriak esetében 1,6 mm. A gumik légnyomását, anyagát, valamint kopottságát is érdemes időnként ellenőrizni – javasolta a szakember.

A leszerelt abroncsoknak mindenképp hűvös, száraz és fénytől védett helyet keressünk, mivel a hő, a nedvesség és a közvetlen napfény meggyorsíthatja anyaguk elöregedését. A gumikat minden esetben a szennyeződésektől alaposan megtisztítva és állítva pakoljuk el, felnire szerelve azonban egymásra fektetve tároljuk őket.

– Kezdjük egy alapos mosással, a só és egyéb kemikáliák ugyanis a karosszérián és az alvázon is komoly károkat tud okozni, gyorsabb rozsdásodást idézhet elő. Emellett ellenőrizni kell, hogy nem történt-e fizikai sérülés, elhasználódás a futómű-alkatrészekben, a kipufogórendszerben vagy az alvázon futó csövekben, vezetékekben. Tisztíttassuk ki, fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést, és ha szükséges, cseréltessük ki a pollenszűrőt. A klímaberendezés nedves, nehezen hozzáférhető elemek miatt a mikroorganizmusok, baktériumok melegágya lehet, amelyek ha bekerülnek az utastérbe, komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Ellenőriztetni kell a hűtőrendszert, és ha szükséges, pótoljuk a hiányzó hűtőfolyadékot. A hűtőrendszer nagyobb terhelésnek van kitéve melegebb időben, ezért fontos, hogy tökéletesen működjön, véletlenül se szivárogjon – hívta fel a figyelmet a vizsgabiztos. Mindemellett a világítás ellenőrzése minden évszakban fontos – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában