Tavaszváró

2023.01.25. 19:00

Kiderül, kijön-e a medve

Megleshetjük, hogy a Miskolci Állatkert két ragadozója meglátja-e saját árnyékát.

HE

Fotó: Miskolci Állatkert

Medvelesre várja az érdeklődőket a Miskolci Állatkert február 2-án, csütörtökön 10 órára.

„Gyertyaszentelő boldogasszony napjához több néphagyomány is kötődik, melyekből egyet évről-évre mi is követünk az állatkertben.

A mondás szerint, ha ezen a napon jó az idő, süt a nap, és a téli pihenőjéből előleselkedő medve meglátja az árnyékát, megijedve tőle visszabújik a barlangjába, vagyis messze még a tél vége. Amennyiben borús idő van, a medve kijön a téli szállásáról, és elindul élelmet keresni, vagyis közel a tél vége, hamarosan itt a tavasz. A nálunk látható állatok közül három faj nevében is szerepel a medve szó, de közülük csak az európai barnamedve tartozik a medvefélék családjába”, írják az állatkert munkatársai.

A látogatók azonban nemcsak a barnamedvék etetését figyelhetik meg délelőtt 10 órától, hanem azt követően
mosómedvékét és a vörösorrú ormányosmedvékét is.

Nyugalmi időszak

– Igazából a barnamedvék a természetben sem alszanak a szó szoros értelmében vett téli álmot – mondta lapunknak Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetője. – A hideg hónapok ugyan a nyugalmi időszakuk, ilyenkor kevésbé aktívak, ritkán jönnek elő, mert van rajtuk megfelelő vastagságú zsírréteg, azonban nem hibernálódnak. Enyhébb időben kibújnak, keresnek valamilyen táplálékot, de olyan napok is vannak, amikor ki sem mozdulnak a rejtekhelyükről. Az állatkerti medvék ugyanezeket a szokásokat követik. Dorka és Borka, a Miskolci Állatkert kedvencei tíz éve érkeztek Dánia fővárosából, Koppenhágából. Azóta is jól vannak, de fiúmedve nemigen érkezik hozzájuk, mert az állatkertek telítve vannak barnamedvével, úgyhogy nem cél a szaporításuk – jelezte Veress Tamás.

Hozzátette: azt ugyan nem tudja, hogy ha február 2-án napos idő van, akkor hosszú lesz-e a tél, de azt igen, hogy a medvéket egyáltalán nem érdekli, hogy milyen az időjárás február elején. Őket csak a hasuk érdekli. Ha éhesek, kicammognak a belső térből, a nagy hidegben azonban enni sem kívánnak annyit, mint máskor. Ezekben a hónapokban kevesebb táplálékot kapnak, és van, hogy még azt sem fogyasztják el. Tehát teljesen a természetben élő medvék szokásait követik, jegyezte meg a gyűjteményi vezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában