Császtai Búcsú

2022.09.03. 20:02

Futottak és főztek maguknak (fotókkal, videóval)

Immár a XVI. Császtai Búcsút tartották szombaton az Edelény melletti szőlőhegyen. Az önkormányzat és az Edelényi Hegyek Közössége szervezte az eseményt.

ÉM

- Sajnos az elmúlt időszak rányomta a bélyegét a hagyományos programra, tavalyelőtt el is maradt - mondta el Molnár Oszkár Edelény polgármestere. Most a háborús helyzet okoz nehézséget, de úgy gondolom egy ilyen esemény az összefogást erősíti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nagyon sok lengyel barátunk is eljött erre a rendezvényre - tette hozzá.

A program az Edelényi Futók Egyesületének közreműködésével közösségi futással vette kezdetét. A terepfutásban a Fedrid Császta Trail S (7 kilométer, +193 méter) vagy M (16 kilométer, +493 méter) távját lehetett választani akár négylábú társsal együtt. A kutyabarát rendezvényt követően Hadd főzzek ma magamnak! címmel a hagyományos főzőversenyt rendezték meg, Csetneki László gasztronómus, a Szabadtűzi Lovagrend Főkancellárjának vezetésével, aki egyben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Heves és Nógrád megyei elnöke. Elmondta: húsz csapat indult és mintegy harminc féle ételt kellett végigkóstolniuk. Nagyon kell figyelni a só adagolásra, a pörkölteknél a hagyma mennyiségére - tanácsolta a szakember. Vadpörkölt, töltött káposzta, pacal, csülkösbab szerepelt a repertoárban - tudtuk meg.

Jó ebédhez, jó nóta

Lipták Istvánné a Görbül Team színeiben egy igazi különlegességgel, borzpörkölttel nevezett a főzőversenyre. Az alapjában horgászokból álló társaság vadász ismerősüktől szerezte be a hozzávalót. "Olyan mint a többi pörkölt, de a titok a fűszerezésben van" - osztotta meg kérdésünkre borzhús készítési tudását.

A Kálvária-színpadon Jó ebédhez szól a nóta címmel Gáspár Anni és Kádár Zsuzsi nótaénekesek műsorát hallgathatta a közönség a Miskolci Balogh Zoltán és zenekara közreműködésével.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján színpadra lépett a Ködmön Formációs Táncegyüttes Edelényi Csoportja. Az edelényi borok kóstolóját az Edelényi Férfikórus műsora színesítette. Dallamok szárnyán címmel Jancsó Dóra és Kovács Szilárd színművészek operett és musical műsorát hallhatta a közönség. "Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod" címmel mutatta be programját a Császtai Néptáncegyüttes. A rendezvény egyik fő attrakciója Dehusa Gjon 50 éves jubileumi koncertje volt, melyet lovagi bemutató és fegyvermustra követett Mátyás király lovagjaival, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület előadásában. A program során a vendégek találkozhatnak Mátyás király lovagjaival és udvarhölgyeivel, táborukban volt hárfajáték és tánctanítás, valamint hadijáték gyerekbarát változatban.

A nap csúcspontja és zárása egyben a Zorall zenekar élő nagy koncertje volt a nagyszínpadon. Az egész napos rendezvényt számos kísérő program övezte, így népi játszótér, kézműves játszóház, arcfestés, lufihajtogató bohóc, ugrálóvár, óriáscsúszda, kirakodók és gasztrósok várták az idősebb-fiatalabb vendégek seregét. A közlekedést az ingyenes busz és Dottó járat könnyítette meg, mely az egyes helyszínek között biztosított eljutást.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában