Gálaműsor

2022.06.11. 13:00

A jószolgálatot ünnepelték (videóval)

Gálaműsoron mutatta be oktatási intézményeinek tevékenységét a jubiláló Nyitott Ajtók Baptista Központ.

ÉM

Forrás: Bujdos Tibor

Egyházi intézményként tíz éve vesz részt Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási, szakképzési és szociális feladatellátásában a Nyitott Ajtó Baptista Központ. A kerek évfordulóra ünnepi gálaműsort rendeztek a Művészetek Házában, amelyen az oktatási intézményeikben tanulók adtak műsort az óvodás korúaktól a középiskolásokig. A gálát megelőzően néma főhajtással emlékeztek meg az elmúlt hétvégén a Balatonnál szerencsétlenül járt, edelényi tagintézményükben tanult diákjukról. 

Társadalmi feladat 

A baptista egyház széles körű társadalmi feladatot lát el a közneveléstől a szociális munkáig. Miskolci oktatási intézményükben elsősorban szakképzéssel és művészeti neveléssel foglalkoznak, edelényi tagintézményükben pedig már az óvodától kezdődően tekintik legfőbb programjuknak a gyermek nevelését és a tehetséggondozást. A keresztény elveken alapuló oktatási programjuk elkötelezetten támogatja a magyarsággal, nemzettel összefüggő értékeket. Erre utalt a jubileumi ünnepi eseményt köszöntő Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor emlékeztetett: a baptista egyház közreműködésének köszönhető, hogy az államalapítás emblematikus jelképe, a 2. világháborút követően az Egyesült Államokba hurcolt Szent Korona és a koronázási jelvények 1978-ban visszakerülhettek Magyarországra. 

Az államtitkár fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az egyházi fenntartású oktatási intézményekbe 2010-ben 110 ezer diák járt, számuk mára meghaladta a 240 ezret. Elismeréssel szólt a közösségért, a kereszténység megőrzéséért, a felnövekvő nemzedék neveléséért és a nemzet szolgálatáért végzett munkájukról. 

A másik ember nehézségeinek, nélkülözésének a felismerésére és orvoslására Jézus hegyi beszédét idézve hívta fel a figyelmet Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára, aki a közösségük egyik legfontosabb ismérvének nevezte a szociális érzékenységet és a felelősséget az elesettek iránt. Legfőbb céljukként emelte ki, hogy a szociális szolgálatuk és oktatási tevékenységük során keresztény hitet is adjanak azoknak, akikkel kapcsolatba kerülnek. 

A baptista egyház nyitottsága a hátrányos és halmozottan hátrányos fiatalok felé, elhivatottságuk a felzárkóztatásra és a tehetségek felkarolására példaértékű – fejtette ki Varga Andrea, aki Miskolc alpolgármestereként köszöntötte a jubiláló intézményt. Kiemelve a munkájuk során gyakorolt türelmet és együtt gondolkodást, amivel a társadalom lemaradó rétegeit igyekeznek felkarolni. 

Kormányzati szinten kiemelt helye van a köznevelésnek, az oktatási intézmények támogatására csak a borsodi 1-es választókerületben 5 milliárd forint jutott tavaly – emlékeztetett Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője. Meglátása szerint a kormányzat helyes irányú gazdaságpolitikája lehetővé teszi, hogy az óvodák és iskolák megújulásának a folyamata tovább folytatódhasson, megfelelő gondoskodás és fejlesztés jusson a kiemelt figyelmet igénylő gyermekekre is.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: A baptista szakiskola diákjai keringővel mutatkoztak be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában