állatmentés

2021.10.15. 19:00

Életéért küzd az októberi szarvasborjú

A kisszarvas most Alsódobszán van, kecsketejjel táplálják.

Hegyi Erika

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Szokatlan ügyben hívták a napokban Lehoczky Krisztiánt, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjét. Valaki egy elárvult, újszülött szarvasborjút talált Edelény környékén.

– Azért érdekes a történet, mert egyáltalán nem szokványos, hogy októberben újszülött szarvasborjút vagy őzgidát találjon valaki az erdőben. Ők ugyanis május, június környékén születnek, és mire jönnek a hideg hónapok, már megerősödnek. Ha viszont ősszel jön a világra valamelyik kicsi, nem sok esélye van a túlélésre. Bár az anyja tudja táplálni, mivel még talál megfelelő mennyiségű eleséget, de az időjárás viszontagságai veszélyként leselkednek a borjúra. Októberben bármikor jöhet 1-2 fokos hőmérséklet, és ha ilyen hideg van három egymást követő éjszaka, a kicsi nemigen éli túl – vázolta a helyzetet Lehoczky Krisztián.

Kecsketejen

Hozzátette: a telefonáló azt is elmondta, hogy tudják, nem szabad az őzgidákhoz vagy szarvasborjakhoz nyúlni, de a kicsi rossz állapotban van, meglehetősen gyenge, és mivel októbert írunk, úgy gondolták, hogy inkább kimentik. Végül a kisszarvas az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesülethez került, ők is foglalkoznak állatok mentésével.

Az egyesület ekként számolt be az új jövevény érkezéséről: „Igazi ritkaság jelent meg egyesületünk mentőállomásán október(!) elején, egy gímszarvasborjú. Normális esetben a szarvasok ellése áprilistól júniusig tart. Most, szarvasbőgés idején üzekednek, de nagyon ritkán december–februárban a tehén kiváltja a bőgést, és a párzás is eredményes lehet, egészen márciusig. A vemhességi idő 7-6 hónap, tehát ez az októberi borjú kora tavasszal foganhatott. Sajnos túlélési esélyei rosszak, mivel az anyjától nem kapta meg a kellő immunanyagokat az első tejből. Ezenkívül jön a téli időszak, ami szintén nem kedvez a megerősödésének. Mindenesetre megpróbálunk mindent megtenni, köszönjük a kecsketej ellátását a szentistvánbaksai Kecskelaknak!”

Az egyesület elnöke, Bereczky Attila az Északnak elmondta: a kisszarvas egyik nap jól van, másik nap rosszabbul. Ha eléri legalább az egy hónapos kort, akkor már azt lehet mondani, hogy túl van a nehezén.

(A borítóképen: Még nincs túl a nehezén a szarvasborjú)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában